Доступність посилання

ТОП новини

Горбачов вважає розпад СРСР за лихо і сподівається на демократичне майбутнє Росії.


Прага, 9 серпня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Колишній президент колишнього Радянського Союзу Михайло Горбачов досі вважає розпад його держави за лихо і сподівається, що нинішня Росія зможе стати цілком демократичною державою. Про це напередодні 15 річниці путчу ҐКЧП, що врешті поклав край його правлінню, він розповів у своєму інтерв’ю для Радіо Свобода.

Росія/CРСР – Михайло Горбачьов виступає на позачерговому з’їзді народних депутатів СРСР, Москва, 5 вересня 1991 р.
Колишній президент СРСР Михайло Горбачов поділяє думку нинішнього президента Росії Владіміра Путіна, який минулого року назвав розпад СРСР «найбільшою геополітичною катастрофою 20 століття»: «Я згоден із такою оцінкою і сам не раз висловлювався схожим чином».

Негативні геополітичні наслідки розпаду СРСР, за словами Горбачова, полягають у тому, що після зникнення такого потужного гравця на світовій арені інші тепер вдаються до «швидких силових рішень», «політики домінування й диктату в світових справах» – і цим спровокували й появу міжнародного тероризму. «Ось такий підхід, ця ставка на силу: «сила є, а розум зайвий». А виявляється, зараз як ніколи потрібно багато розуму, мудрості й відповідальності. А така ставка - на старі підходи - викликає у відповідь руйнівну реакцію, і одним із найнебезпечніших її виявів став і міжнародний тероризм».

Так само, як свого часу Радянський Союз, і сучасну Росію нерідко критикують за порушення прав людини. Михайло Горбачов визнає, що проблеми існують, але не погоджується з такою критикою: «Цю критику наше суспільство відкидає. Люди не згодні з таким очорнюванням усього, що в нас відбувається за такого складного становища. Але, відкидаючи тиск іззовні, ми самі тим більше зобов’язані критично оцінювати становище в себе вдома, розуміючи при цьому, що демократичний перехід у Росії відбувається не за якихсь ідеальних умов, а в контексті нашої історії».

Зокрема, нинішнє становище в Росії Горбачов бачить так: «Я думаю, президента Путіна непокоїло перш за все, як відвернути розпад країни, коли він прийшов до влади. Завдання було - зміцнити державність. І тут не обійшлося без заходів, що не вписуються в стандарти підручників демократії».

Але колишній президент СРСР не хоче, за його словами, «драматизувати ситуацію»: «За 20 років Росія змінилася настільки, що повернення до минулого неможливе – це найголовніше. От у цьому контексті й треба оцінювати стан демократії і свободи слова в Росії».

На думку Горбачова, саме Росія найбільше потерпіла внаслідок розпаду СРСР: «Адже вона втратила більше від усіх: і в престижі (в геополітичному плані - перестала бути великою державою, і в історичному плані – знецінилося велике минуле, і політично – втратила значну частину колишніх державних можливостей) і матеріально – переставши бути центром величезного економічного комплексу з населенням майже в чверть мільярда людей».

Тепер для Росії Михайло Горбачов має таку пораду: «Треба йти шляхом демократії, треба поважати народ і не перетворювати його знову на бидло, на стадо, яке пасли десятиліттями й століттями в нашій країні. Жодними переворотами ми не вирішимо проблеми; їх треба вирішувати за участі народу, громадянського суспільства – ось той шлях. Звичайно, треба, щоб демократія була дієвою, щоб право діяло, щоб не могли почуватися вільно ні злодії, ні корупціонери – все це треба мати на увазі».
XS
SM
MD
LG