Доступність посилання

ТОП новини

Як правильно варити справжнє пиво? Репортаж з брюссельської броварні.


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Бельгійське пиво має прихильників у всьому світі, експерти кажуть про його високу якість і унікальність. До того ж, у цій країні любителі пива обов»язково знайдуть свій улюблений сорт – вибирати доведеться майже з 500 видів цього напою. Однак чи вдалося бельгійцям зберегти давні традиції пивоваріння?

Найкращі бельгійські черешні дають пиву характерний смак.
Немає пива без хмелю.
(© RadioSvoboda.Ua)
Родинна броварня Кантійон нараховує понад 100 років. З покоління в покоління передають у родині відповідальну справу – виробляти і продавати пиво. Серед відомих у Бельгії сортів пива родина Кантійон виробляє “Гроз” та “Крік”, що його так полюбляють жінки за вишневий смак. Сьогодні біля керма старовинної броварні стоїть чоловік онучки засновника – Жан-П’єр Ван Руа. Під його керівництвом броварня стала ще й музеєм, де бажаючі можуть подивитися, як варили пиво у 19-му сторіччі.

“Оригінальність броварні “Кантійон” полягає і в тому, що це остання броварня в Брюсселі. Колись Брюссель був містом броварень, тут було понад 150 пивоварень, а зараз тільки одна. Що ще цікаво, так це те, що ми виробляємо пиво за допомогою спонтанного бродіння. Цей метод застосовують у світі дуже рідко, що робить пиво “Кантійон” практично унікальним”,- розповідає господар броварні Ван Руа.

Спонтанне бродіння означає, що пиво тримають на відкритому повітрі, щоб у нього потрапили природні дріжджі і бактерії. Жан-П’єр Ван Руа нагадує, що раніше все пиво виробляли саме спонтанним бродінням: так було в Месопотамії кілька тисяч років тому, так було у Вавілоні та Єгипті. За словами Ван Руа, іміджу бельгійського пива посприяло саме спонтанне бродіння, адже Бельгія зберігала цю давню традицію ще у 20-му столітті – тобто, довше, ніж інші країни. Причину слід шукати в тому, що бельгійські броварні були тоді невеличкими і не мали коштів на модернізацію.

Нинішні ж виробники пива мають усе необхідне обладнання для швидкого приготування цього напою, і зазвичай комерсанти не можуть чекати два-три роки, впродовж яких пиво можна отримати завдяки спонтанному бродінню. Сучасні броварники варять пиво за кілька тижнів чи навіть днів. Жан-П’єр Ван Руа каже, що при сьогоднішньому бізнесі пиво стало дуже солодким, а насправді цей напій має бути кислим. Тож брюссельський пивовар радить звертати увагу на якість пива.

На любий смак!
На Здоров''я!
(© RadioSvoboda.Ua)
За словами господаря броварні, інтерес до виробленого за старовинною технологією пива виявляють відвідувачі пивного музею з різних країн. Серед них є і українці.

“Нині, 2006-го року у порівнянні з минулими роками до нас приходить більше відвідувачів зі Східної Європи – серед інших з України, Росії, Польщі, Румунії, Угорщини. Можна припустити, що вони є справжніми любителями нашого традиційного пива. Чому б і ні? Як це було у випадку з японцями 1989-го року, відвідувачі згодом можуть розпочати бізнес - експортувати невеличкі партії пива до України, до Східної Європи”,- висловив надію Ван Руа.

У цього броварника з майже 40-річним стажем неможливо було не запитати, чи є пиво корисним для здоров»я?

“Це дуже велике питання (сміється). Дехто каже, що пиво приносить користь для здоров’я. Але все ж таки воно містить алкоголь. Я б сказав, що пиво може бути нешкідливим. Я думаю, що якщо пити пиво розумно, це не створить проблем. Але не можна ставити всі сорти пива в один ряд. Чому? Тому що є пиво зі вмістом алкоголю 3.5 %, а є пиво з алкоголем у 12, 13 чи 14 %”,- каже господар старовинної брюссельської броварні.
XS
SM
MD
LG