Доступність посилання

ТОП новини

Польське міністерствао юстиції опікується співпрацею органів правосуддя України і Польщі.


Єва Поштар Варшава, 10 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Польське міністерство юстиції сприятиме діловим контактам між українськими та польськими органами правосуддя. Тим самим європейське законодавство, яке чинне також у Польщі, має наблизитися і до українських юристів. Угода про співпрацю вже укладена між Окружним судом міста Тарнобжега, що у Підкарпатському регіоні Польщі та його партнером в Луцьку.

Окружний cуд у місті Тарнобжезі вважається найкращим судом Польщі. Ідеться не лише про кількість та якість проведених слідств. Юристи із Тарнобжега стали лідерами y Польщі з огляду на міжнародні ділові контакти та партнерську співпрацю. В цьому місті юристи, як одні із перших у країні, ще до вcтупу Польщі до ЄС встановили зв''язки з юристами Західної Європи, зокрема з німецьких міст Фрайбург та Хемніц. Тепер вони перші налагоджують ділові зв''язки з Україною. Про це розповiв Радіо Свобода голова Окружного суду Тарнобжега Едвард Лорись:

“Ми поїхали до Луцька, i там підписали з колегами-юристами договір про співпрацю. Договір передбачає проведення семінарів з європейського законодавства. Такий семінар відбудеться в жовтні. Ми отримали на це згоду нашого міністерства. На його проведення Євросоюз дає гроші. Усе це сприятиме наближенню європейського права до наших колег в Україні”.

В семінарі братиме участь понад100 прокурорів, суддів та інших юристів з України. Програма співпраці передбачає також стажування українських суддів у Польщі та польських в Україні. Як кажуть тарнобжезькі юристи , yкраїнськa сторонa зацікавлена у тому, щоб скористатися досвідом судy в Тарнобжезі, який має найбільші у Польщі досягнення y запровадженні нової системи ведення запису актів громадянського стану, також у переведенні їхнього змісту з паперової в електронну версію. Голова Окружного суду в Тарнобжезі продовжує:

“Хочу наголосити, що наші колеги вже гостювали у нас. Були в Тарнобжезі троє представників Луцького апеляційного суду. Я маю надію, що розвиватиметься дуже плідна співпраця”.

Згадуючи початки співпраці з німецькими юристами, Едвард Лорись наголошує на новій хвилі демократичних перемін в Європі. Впав берлінський мур, їхнє перше місто-партнер уже називається не Карл-Маркс-Штад, а Хемніц. Згадуючи минуле, голова окружного суду в Тарнобжезі сподівається, що їхня майбутня тісна співпраця з колегами в Луцьку, поширена на інші міста і підтримана міністерствами в Києві та Варшаві, започаткує загальну реформу українського правосуддя за європейськими зразками.
XS
SM
MD
LG