Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович в Криму.


Володимир Притула Сімферополь, 11 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Перший на посаді прем’єр-міністра свій візит в регіони України Віктор Янукович здійснив до Криму. Тут він провів нараду з адміністративно-господарським активом автономії, де пообіцяв заповнити до середини жовтня всі сховища природним газом, врахувати інтереси відчизняних товаровиробників під час швидкого вступу до СОТ і захистити російську мову без надання їй статусу державної.

Прес-конференція Віктора Януковича.
Чекаючи закінчення майже чотиригодинної наради глави українського уряду з адміністративно-господарським активом автономії, журналісти жартували – відчувається, що стара влада повертається. Рух в Сімферополі з нагоди приїзду нового-старого прем’єра обмежили за кілька кілометрів від будівлі Ради міністрів Криму, чим викликали численні затори транспорту. В самому урядовому будинку – посилені заходи безпеки, детальний обшук журналістів, спроби не пропустити представників мас-медіа, які прийшли без паспортів і такі ж спроби регламентувати запитання до прем’єра під час прес-конференції. Додам, що до зали засідань пресу теж не пропустили, правда, організувавши пряму трансляцію.

На нараді Віктор Янукович заявив, що підписання Універсалу національної єдності відкриває шлях до політичної стабільності, чого потребує економіка: “Нам вдалося зараз знизити політичне ппротистояння і воно поступово знижуватиметься між головними політичними силами у країні”.

Віктор Янукович повідомив, що його уряд уже працює над проблемою забезпечення України природним газом і розраховує до середини жовтня заповнити усі газові сховища, а також заявив, що сприятиме участі українських компаній у розробці газових родовищ в Росії, Центральної Азії, Лівії і країн Перської затоки.

Уже після наради спілкуючись із журналістами, прем’єр-міністр спростував повідомлення преси про те, що він висловився проти цьогорічного вступу до Всесвітньої торгової організації: “Я не говорив про те, що ми не збираємося вступати до СОТ цього року.У нас є велике зацікавлення й уряд ставить перед собою завдання якомога швидше вступити до СОТ”. Водночас Віктор Янукович наголосив, що все залежатиме від умов вступу, якщо над ними треба буде попрацювати довше, то доведеться зачекати.

Відповідаючи на запитання про статус російської мови, прем’єр заявив, що зараз це нереально і висловився за ухвалення спеціального закону, який розширив би використання російської та інших мов. Він також заторкнув кримську специфічну і гостру тему землі для репатріантів, заявивши, що на 90% самозахоплень землі у Криму зроблені з комерційною метою, тож треба застосовувати рішучіші заходи.

“Слід удосконалювати кримінальне законодавство, карно-кримінальний кодекс, де має бути передбачене відповідне покарання за захоплення землі, за цей злочин”, - вважає Віктор Янукович. Він також додав, що не зустрічатиметься з президентом у Криму, бо той відпочиває за кордоном.
XS
SM
MD
LG