Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Отрута на ніжці.


Київ, 11 серпня 2006 року. Останні кілька дощових днів покличуть заповзятих грибників до лісу. Походжаєш стежками, дихаєш свіжим вогким повітрям, кошик поволі наповнюється опеньками, боровиками, а якщо пощастить - і білими. І хоча кожен впевнений що він збирає ПРАВИЛЬНІ гриби, щороку статистика переконує у зворотньому. Скільки випадків отруєнь грибами трапилося цього року? Чи вміють українці збирати гриби, і чи є така традиція у американців? Як застерегтися від грибних отруєнь? Про це Звуки життя- ОТРУТА НА НІЖЦІ - з Надією Шерстюк.

Найнебезпечніший гриб - бліда поганка - стверджує токсиколог столичної лікарні швидкої допомоги Ярослав Небор. За його двадцятирічну практику, каже лікар, саме цей підступний гриб, якого легко переплутати з його їстівними братами, забрав життя з десяток людей. Цього року, звітує Мінохорони здоров’я, жертвами отруйних грибів стали п’ятдесят дві людини, серед них одинадцять дітей. Кількість випадків у порівнянні з минулим роком зменшилась вдвічі, каже речниця міністерства Тетяна Юрченко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

На сайті міністерства охорони здоров*я є правила - як треба їсти гриби, аби не отруїтися. Серед кількох десятків пунктів - застереження “не купувати гриби на стихійних ринках, а лише у магазинах або теплицях”. Втім, це не заважає любителям поласувати білими та боровиками обирати товар на свій смак саме на стихійних ринках . Біля ринку Юність у Києві в цьому переконалась кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

П’ять важких випадків отруєння грибами - ось цьогорічний здобуток Львівських грибників. Щороку у Львівську обласну лікарню з подібним діагнозом потрапляють до шістдесяти осіб. Про один з останніх випадків розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Гриби різних видів у Сполучених Штатах можна знайти лише у крамницях, що їх утримують вихідці з колишнього СРСР та Азії. У великих супермаркетах продають лише шампіньйони, їх-то американці і вважають справжніми грибами - каже кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

За статистикою, до десяти відсотків отруєних грибами врятувати не вдається. Третина з них - діти. відтак. якщо так сталося. що ви з"їли небезпечних гриб, у вас пілдвищилася температура, з''явилися нудота і біль у шлунку дослухайтеся до порад лікаря-токсиколога Ярослава Небора.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG