Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель демонструє відомий у всьому світі килим з квітів.


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У суботу Брюссель відкриває незвичайне видовище – килим з квітів. На головній площі міста – Гран Плас впродовж кількох днів відвідувачі зможуть помилуватися величезним квітковим килимом, візерунок якого взято з Середньовіччя. Цього року килим стає ще й своєрідним калейдоскопом – час від часу квітковий візерунок буде замінюватися на інший.

Таку геометрію має цьогорічний килим з квітів.
“А все-таки вона крутиться!” - ця відома фраза Галілея надихнула організаторів на створення килима з квітів, який рухається, змінюючи один візерунок на інший, як у калейдоскопі. Про це видовище розповідає співробітниця муніципалітету Брюсселя, організатор квіткового килима Аннетт Катц:

“Цього року ми вибрали килим, візерунки на якому змінюються. На дев’яти поворотних механізмах розташовано дев’ять зірок, які обертаються. Візерунок з середньовіччя ми взяли тому, що тоді килими були дуже симетричними, а нам як раз і потрібен килим з візерунками, що повторюються, аби відобразити рух”.

Тож відвідувачі Гран Плас упродовж кількох наступних днів дивитимуться, як повільно рухаються сотні тисяч квітів, сплітаючись у дивовижні середньовічні візерунки. Для цього видовища беруть чарівну квітку бегонія. Завезену з Вест-Індії, бегонію культивують у фламандському місті Генті, квіткарі якого і створили килим на Гран Плас. Бельгію визнають найбільшим у світі експортером бегонії, а для килимів цю квітку використовують тому, що вона всмоктує багато води й лишається свіжою упродовж кількох днів, незважаючи на спекотне сонце чи дощі.

Перше панно з квітів брюссельська Гран Плас побачила 35 років тому, його створив ландшафтний архітектор на ім’я Стаутеманс. Він робив квіткові килими не тільки в Бельгії, але у всьому світі – від Парижа до Буенос-Айреса. Стаутеманс, однак, визнавав, що ніде не створюють такі красиві й оригінальні килими з квітів, як це роблять на унікальній і старовинній площі Гран Плас у Брюсселі. Незвичайні шоу з квітів брюссельці організовують щодва роки, теми експозицій різноманітні. Приміром, квіти розповідали про 150-ту річницю створення Бельгії, про визволення країни від нацистів. Одного року килим був присвячений Вольфгангу Амадею Моцарту, а іншого року квіти створили гігантське мереживо із захисником Брюсселя Святим Михаїлом.

Зазвичай помилуватися на незвичайне квіткове панно приїжджає до 100 тисяч туристів з Бельгії та інших країн. Організатор експозиції на Гран Плас каже, що килими з квітів ніколи не бувають прибутковими. Брюссель має іншу причину для таких шоу. Говорить Аннетт Катц:

“В усьому світі образ Гран Плас ототожнюють із квітковим килимом. Якщо ви подивитися на листівки, де зображено Гран Плас, то побачите там чудовий квітковий килим”.
XS
SM
MD
LG