Доступність посилання

ТОП новини

Польща надалі продовжуватиме роль адвоката України в Європі, говорить євродепутатка Гражина Станішевська.


Єва Поштар Варшава, 11 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Після підтримки Помаранчевої революції Польща і далі активно сприятиме просуванню України до Європи - це головні політичні тези польської депутатки Європарламенту Гражини Станішевської. Про перспективу інтеграції України в європейські структури, про українсько-польські відносини в новій українській політичній ситуації з Гражиною Станішевською розмовляла варшавська кореспондентка Радіо Свобода.

Гражина Станішевська.
Р.С.: Після призначення Віктора Януковича на посаду глави українського уряду, прем''єр-міністр Польщі Ярослав Качинський відразу зателефонував до нього, привітав і запросив відвідати Польщу. Однак український прем''єр спершу їде до Москви. Пані Станішевська , на Вашу думку, яке це матиме значення для українсько- польських відносин і як цей факт оцінюють у Польщі?

Г.С.: Я думаю, що це не має великого значення. Польща добре розуміє, думаю, також і більшість поляків, що Україна повинна мати добрі відносини з Росією. Якщо ж не матиме, то при теперішній політиці Росії, негайно заплатить черговим зростанням цін на газ. Цього усі панічно бояться в Україні. Справа налагодження в міру правильних стосунків із Росією, при збереженні незалежності, утриманні власної мережі газопроводів є в на даний момент ключовим завданням.

Р.С.: Польща була досі і надалі хоче бути адвокатом України в справі інтеграції до європейських структур. Як у майбутньому дотримуватися такої політики, коли сама Україна не є певна свого шляху до НАТО і Європейського Союзу?

Г.С.: Польща повинна і надалі бути адвокатом України. Врешті-решт Янукович не був би прем''єром, якщо б так переможно не виграв виборів. Це в дійсності рішення українського суспільства, української нації, що стільки голосів віддали за Януковича. Могла бути помаранчева коаліція, але, на жаль, особисті амбіції взяли гору. Нічого із цього не вийшло. На жаль. Я маю враження, що Євросоюз довгий час придивлявся, що робить Янукович, як він поводиться. Думаю, що ЄС затамує подих, щоб краще придивитися до того, що відбувається. Хоч одне буде добре сприйняте в ЄС : як США, так і Євросоюз побоювались розподілу України на російськомовну й україномовну частини. Тобто, на ту, яка за зближення із Росією, і на ту, яка за зближення із Євросоюзом. Того Євросоюз також побоювався. Якби українська зовнішня і внутрішня політика стабілізувалася...парадоксально, але Янукович може бути гарантом єдності України, того, що там не буде чергових протистояннь.

Р.С.: Пані Станішевська, яка, на Вашу думку, може бути в даній ситуації подальша роль Польщі? Як адвоката України в ЄС і НАТО ? Чи Польща не залишиться самотнім гравцем на політичному полі ?

Г.С.: Польща була досі усамітнена в цьому питанні, у своїй навіть дуже рішучій підтримці України в її європейських намірах. Це дійсно, ЄС не дуже хоче сприяти справі свого поширення. Більше того, говорять про затримання процесу входження до ЄС Болгарії і Румунії. Про Туреччину навіть гадки не мають. Хоч справи так далеко зайшли, що важко собі уявити, щоб відмовлятись від цього. Так що Євросоюз весь час тільки спостерігає за тим, що діється. Євросоюз захоплювався Польщею лише під час Помаранчевої революції. Невдовзі після цього Євросоюз почав відмежовуватися від України, бо не був зацікавлений у розширенні європейської інтеграції. Так що це усамітнення Польщі щодо підтримки України існує весь час. Я думаю, що в тому питанні нічого не зміниться.

Р.С.: Опоненти наголошують, що існує низка невирішених справ у польсько-українських стосунках. Взяти хоча б експорт польського м''яса.

Це складні справи. Але вони були такими і за прем''єра Єханурова чи Юлії Тимошенко. Це був би парадокс, коли б ці справи міг вирішити Янукович, чого не змогли зробити попередні помаранчеві керівники уряду. Це дійсно складне питання. Я розумію, що ці справи стосуються економіки. Тут кожна країна захищає свої інтереси.
XS
SM
MD
LG