Доступність посилання

ТОП новини

Дійова особа: Євген Жовтяк.


Сергій Рахманін 12 серпня 2006, Київ

Сергій Рахманін

Доброго усім вечора, це “Звуки життя: дійова особа”. Спільний проект Радіо Свобода та “Нашого радіо”.

Мене звати Сергій Рахманін. Ми сьогодні будемо говорити про тенета, пазурі, коліщатка та гвинтики великої політики. Політики, яка псує людей, але, тим не менше, все ще залишається страшенно привабливою. Зацікавлення людей в політиці не вщухає попри всі негаразди, які трапляються з нами щодня і очікують нас і надалі.

Нагадаю, що у нас прямий ефір, телефон студії 206 55 20, код Києва 044.

Наш сьогоднішній гість – один з керівників УНП, депутат Київської облради, донедавна керівник Київської облдержадміністрації Євген Жовтяк. Добрий вечір.

Євген Жовтяк


Добрий вечір.

Сергій Рахманін

Євген Жовтяк
Я сказав “колишній керівник” і сам задумався, чи вірно вжив цей вислів. Відомо, що Євгена Жовтяка указом Президента звільнили з посади, але він оскаржив це рішення у суді.

Суд зобов’язав главу держави поновити Євгена Жовтяка на цій посаді, одначе Президент по сьогодні не виконав це рішення. Не виключено, що найближчим часом Президента оштрафують за неповагу до суду.

Принаймні судовий виконавець, не знаючи, як діяти в цій ситуації, не наважившись взяти на себе такий обов’язок і принести звістку про штраф Президентові, запитав у суду, як йому чинити далі.

Про цю історію і не тільки говоритимемо впродовж програми. Зараз – невеличке досьє, хто ж він – Євген Жовтяк?


Жовтяк Євген Дмитрович. Народився 19 березня 1961 року в селі Рудники, Івано-Франківська область.

Має 4 вищі освіти. Закінчив Харківський авіаційний інститут, економічний факультет Київського державного університету імені Шевченка, Харківську юридичну академію, інститут державного управління та самоврядування при Кабінеті Міністрів.

Трудовий шлях почав у 23 роки на посаді інженера-конструктора на Жулянському машинобудівному заводі. Потім працював у Києво-Святошинській райдержадміністрації та Кабінеті Міністрів. А також - головою Київської обласної державної адміністрації. З останньої посади керівника Київської облдержадміністрації був звільнений Президентом, але поновлений згодом через суд.

Один з фундаторів Народного Руху України, активний учасник “Україна без Кучми” та Помаранчевої революції. Народний депутат ІІ, ІІІ та ІV скликань. Працював у парламентських комітетах податкової політики та бюджету.

Захоплюється віндсерфінгом. Одружений, має доньку.



Сергій Рахманін

Пане Жовтяк, Ви затято вирішили боротися за правду, за істину, за відновлення справедливості. Більше того, днями Ви заявили про намір податися до Європейського суду і добиватися відновлення справедливості.

Але відомо, що в Європейському суді справу можуть розглядати впродовж 4-5 найближчих років. За 5 років в Україні, я думаю, багато чого зміниться. Це по-перше.

А по-друге, навіть якщо Президента оштрафують, я майже не сумніваюся в тому, що на посаді Вас ніхто не поновить. Поясніть будь ласка, навіщо Ви це робите? Що Ви хочете і кому довести?

Євген Жовтяк


Перш за все я хочу, щоб в Україні будувалася правова держава. Я хочу, щоб мій випадок був останній, коли людину звільняють з роботи безпідставно.

За чинним українським законодавством, є 31 підстава для звільнення голови облдержадміністрації. Тобто крім 12-ти загальноприйнятих підстав, які передбачені трудовим законодавством, є ще підстави, передбачені Законом “Про державну службу”, а також Законом “Про обласні державні адміністрації”.

Всього набирається 31 підстава. Жодна з них не наступила по відношенню до мене. Тобто мене звільнили безпідставно.

Я хочу довести, що в правовій державі так чинити не можна ні з головою адміністрації, ні з будь-якою людиною, яка працює.

Сергій Рахманін

Тобто головна мета Вашого спротиву – довести, що в правовій державі треба виконувати закони. Я Вас вірно зрозумів?

Євген Жовтяк


Абсолютно вірно.

Сергій Рахманін

Тоді у мене питання відразу. Президент Ющенко на Майдані неодноразово заявляв, що в цій країні з появою нової влади всі будуть неухильно дотримуватися законів і Конституції. Фактично, першим своїм указом він Конституцію порушив.

Хто забув, нагадаю, що цим указом Президент призначив міністрів і глав облдержадміністрацій. За Конституцією, керівників областей призначають за поданням Кабміну. Президент це зробив без подання уряду і призначив купу обласних керівників, серед них – Євгена Жовтяка.

Поясніть, чому тоді, півтора роки тому, Ви не боролися за справедливість, за порушення Конституції, коли Вас призначали? А сьогодні, коли Вас звільнили, Ви раптом згадали про справедливість?

Вибачте за не дуже приємне питання, але воно напрошується.

Євген Жовтяк


Я думаю, що і тоді хтось міг оскаржити це рішення. Якщо не було засідання Кабміну і не було відповідного подання, то, очевидно, певною мірою порушені були права уряду.

Уряд справді міг оскаржити такий указ Президента. Раз не оскаржував, значить відповідне подання відбулося на основі консенсусу.

Сергій Рахманін

Але ж Ви знаєте, що Конституція була порушена?

Євген Жовтяк


Я визнаю.

Сергій Рахманін

Мені здається, якби тоді бодай хтось із високопосадових політиків звернув увагу на цю, даруйте за слово, наругу над Конституцією, можливо, сьогодні б ми не зітхали так глибоко?

Євген Жовтяк


Я абсолютно згоден. Для всіх було зрозуміло, що тоді, коли відбувалося таке урочисте подання, воно все-таки відбувалося на підставі консенсусу.

Але звичайно, для того, щоб дотримана була буква Конституції, очевидно, треба було бодай на 5 хвилин перервати засідання Верховної Ради, провести засідання Кабінету Міністрів і від імені Кабміну зробити це подання.

Я переконаний, що в матеріалах, за якими видавався указ, таке подання є. Тобто є просто подання тим самим днем, яким виданий указ.

Сергій Рахманін

Приємно, що ми порозумілися, що будь-який консенсус, будь-яка політична доцільність не виправдовує порушень законів і Конституції.

Ви як людина, яка відчула це на власній шкірі, даруйте за вислів, наругу над законом, зараз розумієте, що це таке.

Відразу після призначення Віри Ульянченко указом Президента на посаду керівника Київської облдержадміністрації, Ви заявили про те, що Ви напередодні пообіцяли Президенту забрати позовну заяву з суду, якщо підготують указ про призначення на цю посаду людину, котрій Євген Жовтяк довіряє.

Тобто тоді Ви говорили про те, що головною проблемою є намагання залишити на цій посаді надійну людину. Сьогодні Ви кажете про справедливість закону. Все ж таки, що для Вас важливіше було?

Євген Жовтяк


Йдеться про доведення цієї справи до логічного завершення. Я переконаний, що судді не підуть на явне порушення букви закону, тобто закон однозначно на моїй стороні. Рано чи пізно, не дивлячись на зволікання, до яких сьогодні вдається Мінюст (чи вдавався при попередньому міністрі, тому що реакції сьогоднішнього міністра я ще не знаю), справа буде доведена до логічного кінця.

І остання судова інстанція в Україні скаже, що Президент був не правий і повинен видати указ про поновлення мене як незаконно звільненого і безпідставно звільненого. Я наполягаю на тому, що не йдеться про якесь лікарняне, а, в першу чергу, про безпідставне звільнення.

Сергій Рахманін

Ми зараз не будемо занурюватися в подробиці. Ми розуміємо, що Вас безпідставно усунули, і є рішення суду, яке ніхто не виконує.

Євген Жовтяк


Але під час моєї півторагодинної розмови з Президентом як межу компромісу я справді йому висловив думку, що аби не створювати такий прецедент, що суд скасував указ Президента (а це було ще до рішення суду), я готовий погодитися на компромісний варіант.

Ми досягли цієї згоди, впродовж цілого тижня, фактично, було подання на іншу людину, але в останній момент голова Секретаріату Президента все-таки добився того призначення, яке відбулося.

Сергій Рахманін У нас є слухач. Будь ласка, Вам слово.

Слухач


Доброго дня. Пане Жовтяк, скажіть будь ласка, коли у Верховній раді і в Київраді буде нарешті порядок? Коли перестануть там красти і роз’їжджати на дуже крутих машинах? Дякую, це був Сергій з Києва.

Євген Жовтяк

Пане Сергію, тоді, коли українські виборці навчаться відрізняти переконання, партійну програму від виборчих технологій.

Сьогодні у виборах, які відбулися в березні 2006-го року, перемогли виборчі технології, внаслідок чого до усіх облрад і до парламенту прийшли представники олігархічних кланів, які представляють інтереси не більше 5-ти відсотків населення України, які пов’язують свій добробут із розвитком кланової олігархічної економіки.

95%, які голосували за красивих лідерів, які голосували за красиві соціальні гасла, не дивлячись у суть виборчих програм, не дивлячись у суть списків тих політичних сил, за які вони голосували, вони виявилися ошуканими. Вони у Верховній Раді не представлені.

Отже у нас з вами є час або 4 з половиною роки, або, можливо, якщо суспільні процеси Україні не відбуватимуться більш прискорено, на те, щоб до наступних виборів осмислити помилки і не піддаватися на виборчі технології. Щоб голосувати за справді політичні сили, які мають переконання, які мають якусь ідеологію.

Сергій Рахманін

Зараз Ви вже промовляєте не як державний службовець, а як опозиціонер. В принципі, з огляду на те, що відбулося, це цілком природно.

А от у Ваших висловлюваннях щодо Президента вже стало трохи менше поваги, це відчувається. Для Вас хто сьогодні Ющенко все ж таки? Це гідний лідер великої нації, зламана людина, політик-невдаха, який не впорався з історичною місією, чи, можливо, зрадник? Хто для вас сьогодні Віктор Ющенко?

Євген Жовтяк


Для мене Ющенко залишається людиною, яка щиро хоче зробити добро для української нації, але яка внаслідок певних обставин попала під вплив кримінальних кланів з “Нашої України”. Через це Україна повертається на шлях відновлення “кучмізму”.

Сергій Рахманін

Пане Євгене, одразу після парламентських виборів багато хто з політиків, які представляють “Пору”, партію “Реформи і порядок”, УНП, членом якої Ви є, шкодували про те, що “Наша України”, помаранчеві сили не пішли єдиним табором, єдиним списком.

А от з недавніх пір, зокрема з того моменту, коли підписали так званий універсал, багато хто з них, принаймні з тих, кого я знаю (десяток людей можу нарахувати), кажуть, що добре, що вони не є в цьому парламенті, що вони - не учасники цієї наруги, цієї ганьби.

Ви поділяєте ці точки зору? Як Ви вважаєте, це доля, що УНП не потрапила до парламенту?

Євген Жовтяк


Я впевнений, що з олігархічною партією “Наша Україна” УНП не має нічого спільного. Звичайно, єдиним списком йти було неможливо саме через політику олігархів з НСНУ.

Коли ми говорили про єдиний список, йшлося про єдиний список партій, які складали блок “Наша України” в 2002 році, які складали блок “Наша Україна” на президентських виборах 2004 року, коли НСНУ ще не сформували.

Але, на жаль, після перемоги на президентських виборах “Нашої України” замість того, щоб піти шляхом об’єднання усіх національно-демократичних сил, які підтримували Президента Ющенка у єдину партію, олігархи з блоку “Наша Україна” пішли шляхом створення ще одної, 11-ї партії, яка не має жодної ідеології, не має жодної політичної програми, яка створена з єдиною метою – перерозподілу власності на користь кримінальних олігархів з НСНУ.

Тому велике щастя для УНП, що вона у блок з такою олігархічною силою не пішла.

Сергій Рахманін

Невідомо, як вона себе проявить в опозиції. Про це ми поговоримо трохи пізніше, після розмови з наступним слухачем. Доброго дня.

Слухач


Добрий день. Я з Нової Каховки, мене звати Сергій. От Ви кажете кримінальні олігархи, це зрозуміло. Депутати всі закони творять під себе, не для людей. Я хочу дізнатися, чи не бояться депутати, що незабаром в країні буде громадянська війна?

Євген Жовтяк

Я можу стверджувати, що на сьогоднішній день немає революційної ситуації, яка могла б стверджувати, що в країні може розпочатися громадянська війна.

Але безумовно, ми повинні пам’ятати, що після грудня 2004-го року український народ вже не той, що намагання створити в державі ту правову систему, яку створював попередній режим, може викликати серйозний протест серед населення.

Я як економіст бачу, що призначення людей економічного блоку у теперішньому уряді може означати лише одне: знову відновлять систему незаконного відшкодування ПДВ своїм людям, що може призвести до серйозного зменшення надходжень до бюджету.

Для того, щоб ці доходи в бюджет поповнити, будуть здійснюватися наїзди на дрібний і середній бізнес. Представники дрібного і середнього бізнесу вже зараз мають зрозуміти, що існує величезна загроза для їхнього існування, вже зараз необхідно гуртуватися для того, щоб цю загрозу відбити.

Сергій Рахманін

Це була позиція Євгена Жовтяка, особисто я цю точку зору не поділяю. Давайте послухаємо глас народу – vox populi.

Ми запитували пересічних киян, чи є сьогодні в Україні опозиція, чи буде вона найближчим часом, чи буде вона ефективною?

Респондент


Там особистості є. Я думаю, що буде, якщо її підтримає народ.

Респондентка

Я думаю, що можливе існування на рівні політичного театру. Як фігури рухомі, які реально щось вирішують, я гадаю, навряд чи.

Респондент

Дуже багато народу, всі, хто підтримували того ж Ющенка, зараз навпаки цю справу передумали.

Респондентка

Я б хотіла вірити, але думаю, що у них надто сильні бізнесові опоненти.

Респондентка

У нас буде шумна опозиція, істерична, вона сильною не буде. Так ведуть себе одержимі, біснуваті. Ці люди не можуть бути сильними.

Респондентка

Гадаю, яке було становище в країні, таке й буде. Ви вірите, що інше можливе? Вірите? Я не вірю.

Сергій Рахманін

Отже, це була точка зору народу. Думки різні, але гострого, затятого ставлення до того, що відбувається, ми з вами не відчуваємо.

В принципі, напруга у суспільстві потихеньку спадає. Навпаки, збільшується апатія. Про опозицію, про роль УНП в цій опозиції говоритимемо після того, як послухаємо нашого слухача. Доброго дня!

Слухачка


У мене питання. Скажіть, що зробила для людей Верховна Рада від часу виборів до сьогодні?

Євген Жовтяк

Верховна Рада ще не приступила до роботи, до ухвалення законів. Ще раз кажу, судячи з того складу Верховної Ради, який на сьогодні є, вона і не буде нічого робити.

Я передбачаю, що у вересні з першого засідання Верховної Ради почнеться відродження вільних економічних зон. Один з чільників уряду сказав, що вони відроджуватимуть найбільш ефективні вільні економічні зони.

Смію висловити припущення, що в їхньому розумінні найбільш ефективною зоною була Донецька, через яку інвестиції (зверніть увагу) входили в Україну не у вигляді грошей, не у вигляді технологій, не у вигляді обладнання, а у вигляді курячого м’яса.

Очевидно, саме такі інвестиції чільники цього уряду вважають ефективними. Очевидно, такі інвестиції є ніщо інше як безмитне ввезення в Україну товарів харчування, що призведе до занепаду виробника українських продуктів харчування.

Отже, смію стверджувати, що ніяких законів, які покращать ситуацію в державі, ця Верховна Рада не здатна ухвалити, тому що вона представляє 5% населення України, які своє майбутнє пов’язують з розквітом олігархічної економіки.

Сергій Рахманін

Багато Ваших тез зводиться до дуже простої тези: погане олігархічне оточення і добрий Президент. Ви справді вважаєте, що Президент – немовля, яке легко ввести в оману, який усіх цих людей абсолютно випадково до себе підпустив?

Якщо Президент такий добрий, поясніть політичне, філософське, логічне навантаження кумедного документу під назвою “універсал”.

Якщо його уважно прочитати, то можна було б його виписати єдиним реченням: давайте дотримуватися Конституції, і всі би під цим підписалися.

Поясніть логіку політика, який ініціює появу такого документа, дуже довго обговорює його, вночі виходить до екранів... Тобто сенс універсалу? Що для Вас є універсал? Для політика, який сьогодні є в опозиції?

Євген Жовтяк


Що стосується універсалу, то моє бачення цього документу, потрібно було якесь пояснення формування саме такого уряду, потрібно було пояснення подання на голову уряду двічі не судимого політика.

Після довгих роздумів, як це зробити, як подати населенню, пояснити саме таке подання, і з’явився універсал, під яким цей двічі не судимий політик підписався, що буде дотримуватися Конституції.

Будь-якого громадянина дотримуватися Конституції зобов’язує і сама Конституція, і кримінальне законодавство, тому, я думаю, ніякої юридичної сили цей документ не має.

Сергій Рахманін

Днями Юрій Костенко, лідер УНП, членом якої Ви є, заявив про намагання створити велике потужне опозиційне об’єднання. Він дуже довго розповідав про те, як діятиме ця політична сила. Чесно кажучи, я не зрозумів конкретних речей.

І там було невеличке зауваження, яке зводилося, що БЮТу в цьому опозиційному об’єднанні не буде, бо вони є лівими за своєю політичною ідеологічною суттю, а ви будуєте опозиційну правицю.

Як Вам здається, чи доречно зараз це робити? Чи не варто було б об’єднатися тим силам, які мають час, можливість, натхнення опонувати діючій владі, де змішалися і помаранчеві, і біло-сині, і червоні, і будь-які інші кольори.

Може варто було б створити УНП і БЮТу потужний блок? В який спосіб впливатиме те, що відбувається в країні?

Євген Жовтяк


Головна проблема України, чому так довго проіснував попередній режим Кучми - повна відсутність правої опозиції.

Праві сили не йшли на створення потужної опозиції тому режиму лишень через те, що президент Кучма оперував гаслами ринкової економіки. Насправді очевидно (і в 2004-му році це стало очевидним для всього українського народу), що ніякої ринкової економіки він не будував, він будував саме кримінально-олігархічну економіку.

Сьогодні, після підписання універсалу і призначення прем’єр-міністра, знову виникла загроза побудови кримінально-олігархічної економіки в Україні, постала необхідність створення потужної правої сили. Тому що всі гасла соціально побудованої ринкової економіки, яка записана в Конституції України, будуть спотворені цим урядом.

Щоб пояснити людям, населенню України, що не ринкова економіка є погана, а є поганою її інтерпретація цим урядом, потрібна потужна права опозиція.

Що стосується БЮТу, як тільки ви подивитеся на список цього блоку, то побачите, що там немає людей, які сповідують будь-які політичні принципи, політичні переконання. Це люди, які за своє життя встигли побувати від 5 до 10 різних партій...

Сергій Рахманін

Ви хочете сказати, що 100% “бютівців”?..

Євген Жовтяк


Те, що там є Левко Лук’яненко, не робить Блок Юлії Тимошенко патріотичним. Це по-перше.

А по-друге, ті гасла і наміри, які заявляє Юлія Володимирівна, це все ж таки є гасла лівого спрямування. Має право в Україні бути і ліва опозиція, і права опозиція.

Сергій Рахманін

Співпрацювати ви будете?

Євген Жовтяк


Якщо виникне потреба, будемо.

Сергій Рахманін

Під час перерви нам зателефонував Анатолій з Прилук. На жаль, він не дочекався, але попросив мене передати його питання.

Він попросив нашого гостя прокоментувати протистояння Януковича з Луценком. Хотів би дізнатися точку зору пана Жовтяка про вчинок Луценка, який все-таки погодився, попри все, працювати у Кабінеті Януковича.

Я думаю, це адресне питання, тому що Євген Жовтяк (для тих, хто не знає) насправді є одним із активістів двох демократичних революцій, зокрема руху “Україна без Кучми” та Помаранчевої революції.

Це людина, яка співпрацювала на двох майданах з Юрієм Луценком і, певне, має особисті власні стосунки з паном Луценком. Отже, Ваше ставлення?

Євген Жовтяк


На жаль, я не маю можливості дізнатися думку самого Луценка з приводу цієї події, можу тільки посилатися на ті коментарі, які прозвучали у ЗМІ.

Я вважаю, що такий крок з його боку може бути виправданий тільки одним: якщо він від Президента і прем’єра отримав тверді гарантії, що не буде тиску від прем’єра (в даному випадку) на міністра внутрішніх справ для відкриття кримінальних справ щодо небажаних осіб і навпаки, закриття кримінальних справ щодо осіб, наближених до прем’єр-міністра.

Хоча мені важко повірити, що такого явища не буде спостерігатися. Отже, треба дочекатися, коли почнуть проявлятися ці втручання, і подивитися на реакцію Юрія Луценка на способи втручання в роботу міністерства.

Сергій Рахманін

Колись я дивився перелік затятих опозиціонерів в Інтернеті, коли казали, що є люди, які за традицією, за фахом, за покликом душі знаходяться в опозиції.

Там перераховували багато людей, зокрема Стецьків, Філенко, Луценко (але це ще було до того, як Юрій Віталійович погодився працювати в Кабміні Януковича) і Жовтяк.

Так от Євген Жовтяк, якби він (я розумію, що це гіпотетичне питання) опинився на місці Зварича, Тарасюка, Луценка, для Вас де межа компромісу? Ви б погодилися працювати в Кабміні Януковича?

Євген Жовтяк


Очевидно, що ні. Тому що, перш за все, це виступати проти тих переконань, за які люди підтримували помаранчевий майдан.

Тобто у 2004 році мова йшла про боротьбу двох систем, а сьогодні, після того, як відбувся реванш тої сили, яка програла вибори 2004-го року, підтримувати цю силу, працюючи в такому Кабміні – це йти в розріз із переконаннями, із власним сумлінням.

Сергій Рахманін

Що ж, на щастя чи на жаль, ми не маємо можливості переконатися в щирості Ваших слів. Вам такого випробування не випало на долю.

Маємо ще один телефонний дзвінок. Слухаємо Вас уважно.

Слухач


Це Микола Іванович, адвокат. Пане Жовтяк, я займався одним часом земельними питаннями у Київській області. Скажіть будь ласка, чи правда, що на початку своєї діяльності Ви на гелікоптері облітали пойму Дніпра і зробили висновок, що вона зруйнована нашими можновладцями, представниками бізнесу і олігархами.

І чи не стало причиною Вашого звільнення те, що Ви боролися за поновлення, рекультивацію земель Дніпра, які були знищені?

Євген Жовтяк

Більше Вам скажу, я не тільки облітав на гелікоптері, а коли ми приземлилися на одну велику купу піску, я запитав, чи це природні ресурси, чи це намитий з русла пісок. І чи заплачений у цьому випадку податок за використання надр.

З’ясувалося, що не лише не заплачений, але взагалі у податковій адміністрації ніхто ніколи ставив такого питання.

На наступний день до мене в кабінет прийшла людина, яка стояла за цими намивами, і сказала, що готова заплатити, тільки ніхто не знає, на який рахунок гроші за цей пісок треба перераховувати.

Що стосується мого звільнення, то однозначно я пов’язую своє звільнення з тим, що наближені до Ющенка люди з НСНУ були незадоволені моєю діяльністю саме у сфері земельних відносин.

Нагадаю, що за час діяльності ми скасували розпорядження мого попередника на 12 тисяч гектарів землі, які ми повертали у держвласність.

Сергій Рахманін

Але вдалося повернути кілька сотень гектарів лише із 12-ти тисяч, правда?..

Євген Жовтяк


Розпоряджень скасовано на 12 тисяч гектарів. Але саме скасування розпоряджень не веде до повернення землі у державну власність.

Щоб землю повернути у державну власність, треба через суд скасувати державний акт на землю, а судові процеси у нас досить затяжні і тривалі.

Сергій Рахманін

До речі, Ви неодноразово стикалися з цим... Чи можна стверджувати, що суди здебільшого є підкупленими? Ваше особисте враження, не називаючи судів чи суддів?..

Євген Жовтяк


Можна говорити про суддів. Є дуже багато суддів, які ухвалюють рішення, які не ґрунтуються на чинному законодавстві. Але якщо у позивача є наполегливість, то рано чи пізно можна добитися не лише остаточного рішення через Верховний суд по конкретній судовій справі, але й добитися позбавлення повноважень такого судді.

Звичайно, що це не просто, але я не вважаю, що наша судова система є більш безнадійна, ніж виконавча гілка влади. Я вважаю, що виконавча гілка влади є безнадійніша, ніж судова система.

Сергій Рахманін

Життя покаже, наскільки Ви праві. Питання про те, як сильно крадуть землю у Київській області, ми обговоримо після того, як послухаємо точку зору населення.

Пересічних киян запитали: чи крадуть землю на Київщині? Як багато крадуть? Що треба, аби припинили її красти? Отже, точка зору народу, vox populi.

Респондентка


Напевне потрібно провести всенародний референдум, щоб влада знала, що народ категорично проти цього. Я так розумію, вони це роблять дуже таємно.

Респондентка

Швидше всього контролювати маємо ми, люди. А вони мають нас підтримувати, для того ми їм і платимо.

Респондент

Повинні бути відповідні закони, швидше всього. В законодавстві є дуже багато дірок. Немає служб контрольно-ревізійних, які б стежили за цим усім.

Респондентка

Передусім, я гадаю, необхідно випрацювати чіткий прозорий механізм, де громадськість могла б відслідковувати те, що пропонується на продаж.

Респондент

Треба зробити так, щоб земля стала товаром, тоді буде відкритий продаж. Але я так розумію, поки наші олігархи не наберуть достатньо грошей, щоб скупити все, цього не буде.

Респондентка

Ми самі постраждали від цього питання. Голова сільради нашу землю продав за долари, і ніде того не можна довести, і ні в кого не можна добитися правди. Я із Закарпаття, виграють ті, хто має гроші. Це скрізь так.

Сергій Рахманін

Як бачите, слухачі вирішили, що питання, чи крадуть землю, є риторичним. Вони одразу перейшли до того, що робити, аби землю не крали. Пане Євгене, при Вас землю крали?

Євген Жовтяк


Хочу насамперед сказати, що не все залежить від обласної адміністрації. Є земельні ділянки, ухвалення рішень щодо яких є в компетенції обласної адміністрації, є в компетенції районної адміністрації, а є в компетенції міської влади чи сільського самоврядування.

Що стосується позиції обладміністрації, то за весь час ми працювали над поверненням земельних ділянок. За час мого керування лише 50 гектарів виділили, 12 тисяч гектарів повернули.

Чіткий напрямок, який взяла адміністрація для того, щоб не було зловживань в цій сфері, це проводити земельні аукціони, коли оголошується мета, цільове призначення земельної ділянки, що там має бути збудоване. Кожен, хто хоче на цій ділянці збудувати той об’єкт, для якого ця земельна ділянка виставляється на аукціон, може взяти участь у цьому аукціоні.

Це єдиний прозорий шлях. І будь-які спроби сказати, що ми заберемо нечесних, а поставимо чесних чиновників, а вони в тіньовий спосіб знову будуть щось ділити, це ні до чого не приведе.

Лише прозорий аукціон з максимальною кількістю учасників, з максимальною кількістю глядачів, які могли б дивитися і зробити висновок, що ніяких підтасовок не було, кожен, хто хотів взяти участь, взяв участь. І переміг той, хто заплатив за те, щоб збудувати на цій земельній ділянці той об’єкт, який передбачає план розвитку області.

Сергій Рахманін

Ще одне питання від слухача, який не дочекався виходу в прямий ефір.

В разі, якщо Президент відмовиться виконувати рішення Києво-Святошинського суду про відновлення Євгена Жовтяка на посаді керівника Київської облдержадміністрації, що Ви буде робити?

Євген Жовтяк


Євген Жовтяк
Я думаю, що проблема Президента в цьому питанні – це те, що його юридичні радники вважають, що Президентові дозволено все.

Сергій Рахманін

Президент так не вважає?..

Євген Жовтяк


Президент просто не знає, що він порушує Конституцію, не виконуючи рішення суду.

Сергій Рахманін

Може йому варто почитати її бодай один раз?..

Євген Жовтяк


Я й цього, власне, добиваюся...

Сергій Рахманін

Як Ви думаєте, Президент читав Конституцію?

Євген Жовтяк


Я добиваюся, щоб Президент почув мій голос, почув, що є рішення суду про моє поновлення на роботі, зрозумів, що за Конституцією, рішення суду є обов’язковими для виконання на всій території України для всіх посадових осіб, включаючи Президента.

Більше того, він є гарантом дотримання Конституції і законів України, і підтвердити своє виборче гасло, що він хоче будувати правову демократичну державу можна лише дотримуючись Конституції. Порушуючи Конституцію, він перекреслює свої виборчі обіцянки.

Сергій Рахманін

Я думаю, він вже перекреслив своє політичне майбутнє. Це, правда, моя особиста точка зору.

Точка зору Євгена Жовтяка, можливо, з моєю не збігається, він є більш поміркований, бо він є політик, а я, на щастя, лише журналіст.

Це була програма “Звуки життя: дійова особа”. Спільний проект Радіо Свобода та “Нашого радіо”.

Почуймося наступної суботи о 17-тій годині. Хай вам щастить!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG