Доступність посилання

ТОП новини

Переглядати чи не переглядати? Віктор Янукович не виключає, що з наступного року українсько-російські газові угоди можуть переглянути


Тетяна Ярмощук Київ, 14 серпня 2006 рік (RadioSvoboda.Ua) - Питання газових поставок – одне з першочергових, яке стоїть наразі перед новообраним урядом. Перші переговори прем’єр-міністра Віктора Януковича з керівництвом Росії, найбільшим постачальником газу в Україну, відбудуться вже завтра, під час візиту голови українського уряду до Сочі. Сьогодні “газові” питання обговорювали і на першому засіданні уряду.

Кабінет Міністрів не переглядатиме січневі українсько-російські газові угоди. Принаймні до кінця року. Про це заявив прем’єр-міністр Віктор Янукович, відповідаючи на питання кореспондентки Радіо Свобода:

“На 2006 рік ми нічого не будемо змінювати. Якщо можна буде змінити ціну, я маю на увазі зробити трошки нижчою, ми будемо до цього прагнути. А що у нас вийде – подивимося. Що стосується 2007 року, то ми будемо створювати прозору систему і будемо повідомляти громадськість і українську, і світову, як працюватиме система стосунків на газовому ринку України”.

Віктор Янукович обіцяє домогтися оптимальної ціни на російський та середньоазійський газ і запевняє, що за будь-яких умов Кабінет Міністрів не розглядатиме питання приватизації газотранспортної системи:

“Скільки я буду працювати, я відповідаю за це, ця система буде у власності України, і ми ніколи не будемо цього робити, тому що це не входить в національні інтереси України. Все, що стосується реконструкції цієї системи, то це окремі питання. Ми будемо запрошувати партнерів, не залежно від того, хто в якій частині світу знаходиться”.

Раніше перший віце-прем’єр міністр Микола Азаров заявляв, що Україна може переглянути питання присутності компанії-посередника РосУкрЕнерго у ланцюжку газових поставок. Однак сьогодні міністр палива та енергетики Юрій Бойко зазначив, що присутність цієї компанії у газовій схемі є гарантом стабільності:

“Присутність у цій схемі РосУкрЕнерго є одним із ключових моментів стабілізації ціни і балансу між ціною 230 доларів за тисячу кубів, яку нам пропонує Газпром, та ціною, за якою зараз проходить туркменський газ”.

Новий уряд зобов’язаний налагодити систему довготривалих стосунків з Росією у газовій сфері, говорить економіст Іван Полтавець:

“Мова йде не про перегляд угод від 4 січня, а про необхідність створити довготривалі стосунки, які будуть стійкішими за січневі угоди, які носили доволі тимчасовий характер”.

4 січня “Нафтогаз України”, російський “Газпром” та компанія “РосУкрЕнерго” домовилися про створення спільного підприємства, яке б постачало в Україну російський та середньоазійський газ. Поява “РосУкрЕнерго” як постачальника газу викликала шквал дорікань в українському політикумі через непрозору діяльність компанії. Ще одним суперечливим питанням є ціна. В угоді сказано, що ціна 95 доларів стосується лише 34 мільярдів кубів газу і діє лише в першому півріччі 2006 року.
XS
SM
MD
LG