Доступність посилання

ТОП новини

“Янукович на чолі уряду - перемога демократії”


Сергій Куделя Вашингтон, 9 серпня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) - Формування нового українського уряду на чолі з Віктором Януковичем стало поворотним моментом в історії України і перемогою “помаранчевої революції”. Таку думку висловив експерт Інституту Міжнародної Економіки Андерс Ослунд під час дискусії у Вашингтонському Центрі Міжнародних та Стратегічних Досліджень. Натомість, професор Університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо прогнозує продовження політичної кризи в Україні та не виключає проведення дострокових президентських виборів.

Відмінність у поглядах експертів на повернення Януковича у прем`єрське крісло викликане їхньою різною інтерпретацією подій “помаранчевої революції.” Негативно оцінюють прихід Януковича до влади ті аналітики, які вважають “помаранчеву революцію” спробою радикально оновити владу.

Не “за” Ющенка, а “проти” Януковича.

Професор Університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо стверджує, що Янукович уособлював усе найгірше під час помаранчевої революції. На його думку багато хто вийшов тоді на вулиці не для того, щоб підтримати Ющенка, а щоб виступити проти Януковича.

Будь-який інший представник Партії Регіонів викликав би іншу реакцію. Але повернення Януковича змушує дивуватися усіх на Заході, констатує Кузьо.

Ослунд: Янукович – це перемога демократії

Інші експерти, як Андерс Ослунд, вважають метою “помаранчевої революції” впровадження демократії в Україні, і перш за все принципу вільних та чесних виборів. Тому Аслунд схвалює появу Януковича на чолі уряду як перемогу демократії:

“Ми за чи проти демократії? У нових виборах Янукович знову би переміг. Чи можемо ми говорити, що Янукович не може бути Прем’єром тільки тому, що я націонал-демократ і він мені не подобається. Ні, це не демократично.”

Андерс Ослунд вважає новий уряд професійнішим за уряд Юлії Тимошенко. Однак не все йому подобається в новий українських політичних реаліях. Він занепокоєний присутністю комуністів у новій коаліції, бажанням уряду відновити “вільні економічні зони” та офіційними заявами про можливу девальвацію гривні.

Єднання: бути йому чи ні?

Експерти висловлювали різні прогнози і щодо перспектив досягнення єдності в середині держави. Тарас Кузьо каже, що постаті Ющенка та Януковича не зможуть об’єднати державу. Адже, на його думку, Ющенку не вдалося об’єднати навіть помаранчевий табір.

Ослунд вважає рішення створення великої коаліції оптимальною для подолання суспільного розколу.

А колишній посол США в Україні Стівен Пайфер стверджує, що усе залежить від виконання політиками положень Універсалу, підписаного на круглому столі.

Колишній посол також зазначив, що хоча офіційний Вашингтон прагнув відновлення помаранчевої коаліції, США готові працювати із будь-яким українським урядом.

Втрачені можливості щодо НАТО

Стівен Пайфер стримано оцінив найближчі перспективи України посилити співпрацю із НАТО.

На початку року існувала можливість, що Україна приєднається до Плану дій. Але було втрачено 5 місяців. І хоча двері ще не зачинені остаточно, перспективи значно гірші, ніж ті, що були на початку року, стверджує Пайфер.

Якщо Київ хоче стати членом НАТО, новий уряд повинен проводити дуже агресивну і цілеспрямовану політику для того, щоб Україну запросили до Плану Дій до кінця року, каже колишній посол США в Україні Стівен Пайфер. “Обмежені погляди” Президента Ющенка

Професор Тарас Кузьо свою найсуворішу критику спрямував на адресу президента Ющенка. Він зокрема розкритикував його лідерські якості:

“Де був Ющенко у квітні, травні та червні цього року? Він має дуже слабку кадрову політику. Він не прислуховується до радників чи союзників. Перспектива візиту президента США Буша до Києва жодним чином не вплинула на процес формування коаліції. Він має дуже обмежені погляди на ключові питання. Ющенко також виявляє схожість із Леонідом Кравчуком у стилі керівництва. Ми пам’ятаємо, що сталося із Кравчуком. Він був вимушений піти на дострокові вибори.”

Прогнози експертів

Тарас Кузьо переконаний, що Ющенку не вдасться переобратися на другий термін. А Андерс Ослунд вважає, що і уряд Януковича може довго не протриматися.

На його думку, часті зміни урядів лише пішли на користь державам Центральної Європи, які таким чином боролися із корупцією у владі. Тому він тільки вітатиме заміну уряду Януковича вже через рік його роботи.
XS
SM
MD
LG