Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз надає гуманітарну допомогу біженцям у Лівані, деякі європейські країни хочуть відправити у регіон миротворців


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський Союз спрямовує головні дипломатичні зусилля на Близький Схід. Комісар ЄС з розвитку і гуманітарної допомоги Луї Мішель розпочинає у понеділок поїздку до Лівану та Ізраїлю, де займається поставками гуманітарної допомоги біженцям. У Бейруті від сьогодні також перебуває міністр закордонних справ Італії Массімо Д»Алема, який обговорює можливий обмін в»язнів між Ліваном та Ізраїлем. Водночас у Європі обмірковують, яку участь візьмуть європейські миротворці на півдні Лівану.

Нині доставити їжу та медикаменти до Лівану дуже складно, цьому перешкоджає важкий доступ на південь країни та непроста ситуація з безпекою. Комісар ЄС Луї Мішель якраз і вирішує з ліванськими та ізраїльськими керівниками, як краще доставляти харчі й іншу гуманітарну допомогу. Він також переконує своїх високопоставлених співрозмовників, що слід припинити вогонь.

Євросоюз є великим фінансовим донором для біженців у Лівані. Найбільше грошей дають Нідерланди та Швеція – понад 5 мільйонів євро кожна з них. Ще 20 мільйонів євро дає офіційний Брюссель, вірогідно, ця сума буде більшою. Говорить один із речників Єврокомісії Майкл Манн:

«Єврокомісія просить Раду міністрів і Європарламент виділити ще 30 мільйонів євро гуманітарної допомоги жертвам конфлікту. Тож у цілому ми поставили за мету надати 50 мільйонів євро».

Окрім цього, Єврокомісія фінансувала евакуацію з Лівану громадян Пакистану, Шрі-Ланки, Філіппін та інших країн, уряди яких не мають коштів, щоб самотужки вивезти своїх громадян із зони конфлікту. Зусилля Єврокомісії високо оцінює Міжнародна організація міграції. Говорить речниця організації Джеміні Пандія:

«Нам пощастило отримати дуже швидку відповідь від Єврокомісії, яка надала нам 11 мільйонів євро для евакуації людей. Завдяки цим грошам ми змогли швидко вивезти багатьох упродовж останніх двох тижнів. Ми евакуйовували мешканців автобусом з Бейрута до Сирії, забезпечували їх харчами, допомагали з укриттям у дорозі та в Сирії, доки не змогли відправити їх додому”.

Нині Єврокомісія розмірковує, які кошти можна виділити для відновлення Лівану. Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав»єр Солана привітав пропозицію Швеції провести міжнародну донорську конференцію по Лівану, де мають обговорити, як краще ремонтувати дороги, лікарні і школи після того, як у регіоні буде припинений вогонь.

Водночас Європа реагує на резолюцію Ради безпеки ООН про миротворчу місію у Лівані і збирається відправити своїх миротворців – у міжнародному контингенті з 15-ти тисяч представники країн ЄС мають скласти близько половину. Керувати цими силами має Франція, яка надасть до 5 тисяч миротворців. Італія збирається відправити до Лівану 2-3 тисячі блакитних шоломів, а Португалія, Фінляндія та Іспанія ще зважують , якою буде їхня роль на півдні Лівану.
XS
SM
MD
LG