Доступність посилання

ТОП новини

Україна, Росія і газ: чи буде компроміс?


Сергій Драчук Прага, 14 серпня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Напередодні візиту прем’єр-міністра України Віктора Януковича до Росії з очікуваними переговорами на газові теми найбільше уваги цьому приділяє преса самої Росії, але також і іншого українського сусіда – Польщі.

Російські експерти не чекають розриву газових домовленостей між Україною й Росією, пише російський щоденник «Ізвестія». Напередодні приїзду до Москви прем’єра Віктора Януковича туди вже приїжджав «познайомитися» новий голова українського Мінпаливенерго Юрій Бойко. Але знайомство вже відбулося, зауважує автор статті: саме Бойка експерти називають засновником посередницької схеми постачання газу до України через компанію «РосУкрЕнерго».

Інша російська газета «Врем’я новостєй» нагадує слова самого Януковича: «Якщо ми будемо говорити з позицій національних інтересів, то обов’язково знайдемо компроміс».

Деякі оглядачі побоювалися, що одним із елементів такого компромісу могла б стати передача Росії якихсь прав на українську газотранспортну систему. Російське видання «Ґазета», наприклад, пише про тяжке фінансове становище й можливе банкрутство «Нафтогазу України». Але в статті висловлено думку, що таке банкрутство з передачею кредиторам, тобто російському «Ґазпромові», цієї газотранспортної системи неможливе з політичних міркувань.

Іще один російський щоденник «Ведомості» тим часом у редакційній статті з назвою «Російський іспит» пише про підстави вважати, що проросійська орієнтація нової української влади – це головно передвиборчий міф, а політика нового уряду коаліції національної єдності буде прагматичною й проукраїнською. Очікування, що в обмін на економічні домовленості Росії вдасться виторгувати в України режим політичного сприяння, марні. І Янукович, і Партія регіонів, і вся Україна вже не ті, що раніше. І не варто чекати ні на зміну зовнішньополітичного курсу України, ані на добу її легких узаємин із Росією, пишуть «Ведомості».

І іспанський щоденник «Ель Паїс» у своїй редакційні статті зазначає, що прихід до керівництва урядом у Києві Віктора Януковича може пом’якшити тон у взаєминах між двома слов’янськими державами, але не сприятиме тому, щоби Кремль переглянув своє рішення експортувати газ за ринковими цінами.

Натомість польська газета «Дзєннік» свою статтю про поїздку Януковича до Росії назвала «Київ вибрав Росію». До такого висновку підвела автора статті заява Януковича, що Київ наразі відкладає приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. Автор уважає ці слова дбайливою підготовкою нового українського прем’єра перед зустріччю з президентом Росії. А проте в статті цитується звіт західних експертів, як прогнозують, що за керівництва нового прем’єра може послабитися прозахідна риторика влади, але сподіваються, що курс України на захід усе-таки триватиме.

А ще один польський щоденник «Жечпосполіта» інформує, що одними зі 120 дебатів, які відбудуться під час Економічного форуму в польському місті Криніца з 6 по 9 вересня, буде й тема пошуку енергетичної незалежності державами об’єднання ГУАМ, тобто Грузією, Україною, Азербайджаном і Молдовою.
XS
SM
MD
LG