Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС дуже занепокоєні деякими тенденціями, які розгортаються в Україні – Чалий


Олександр Чалий, надзвичайний і повноважний посол, колишній заступник міністра закордонних справ: «Митний союз є певним викликом правилам торгівлі і процедурам, які існують у ЄС. І де буде Україна у цьому суперництві, я не хочу сказати протиборстві, – це ключове питання».

Якою може бути інтеграція України в ЄС? (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина перша

Якою може бути інтеграція України в ЄС? (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина друга

– Сьогодні у Києві перебуває з візитом президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Він зустрівся з Президентом України Віктором Януковичем. Цей візит
можливість, щоб поговорити про те, якою може бути інтеграція України до ЄС.

Сьогодні Жозе Мануель Баррозу матиме двосторонні переговори і з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Кажуть, що планує також зустрітися з представниками опозиції. А вже завтра братиме участь у саміті, присвяченому 25-річчю катастрофи на ЧАЕС.

Українська влада сподівається у нинішньому році укласти угоду з ЄС про асоціацію, частиною якої стануть угоди про створення зони вільної торгівлі та про візовий режим.

Пане Чалий, наскільки реально це?


Олександр Чалий, Надзвичайний і Повноважний посол України
– По-перше, сам факт, що сьогодні Жозе Мануель Баррозу у Києві, за день до офіційних протокольних заходів, присвячених трагедії у Чорнобилі, - це позитивний факт. Тобто, він прибув в Україну з повномасштабним робочим візитом. І це дуже позитивно.

Стосовно запитання, яке Ви мені поставили, то маленьке уточнення: сама угода про асоціацію, питання додаткової спеціальної угоди про безвізовий режим між Україною і країнами Шенгенської зони не мається на увазі. Це не є елемент жорсткого пакету. Хоча, безперечно, зрозуміло: якщо ми виходимо на рівень асоціації відносин з ЄС, то ми повинні серйозно подбати про просування безвізового режиму між Україною і країнами Шенгенської зони. Це перше.

Асоціація Україна-ЄС не має на увазі перспективу членства. Мені здається, що на цьому історичному етапі більшого ми не досягнемо. Ключовий зараз момент – це знайти компроміси в дуже складних переговорах про зону вільної торгівлі
А перспективи? Мені здається, на сьогодні перспективи є досить реальні, якщо підійти до завершення переговорного процесу прагматично і переконати ЄС, що по деяких позиціях, які присвячені переговорному процесу з укладення угоди про зону вільної торгівлі між ЄС і Україною, вони підуть на більш компромісні позиції.

Тому що на сьогодні політична угода, на мій погляд, завершена. Вона не має потенціалу для подальшого підсилення тих чи інших позицій. Асоціація Україна-ЄС – це не асоціація європейського типу, вона не має на увазі перспективу членства. І ЄС стоїть на цій позиції. Мені здається, що на цьому історичному етапі більшого ми не досягнемо. Ключовий зараз момент – це знайти компроміси в дуже складних переговорах по зоні вільної торгівлі.

– Що саме ми будемо ставити як найбільш важливі для нас факти?

– Для нас найбільш важливі три речі при переговорах по зоні вільної торгівлі. Перш за все отримати доступ до тих ринків ЄС, де ми конкурентоздатні, і ті позиції, які є ключовими в українському експорті. Це перш за все ринок сільгосппродукції. Для ЄС – це найбільш чутливий сегмент економіки.

По-друге, нам треба наполягати, щоб у багатьох випадках ми, уклавши угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, отримали асиметричний режим по багатьох секторах української економіки. Що я маю на увазі? Це практика для ЄС. І зараз переговори у такому ключі йдуть: ЄС встановлює мито – нуль, а ми маємо певний час мито відносно європейських товарів до того часу, поки ми не відпрацюємо всі механізми, які сприяли б експорту відповідних українських товарів на територію ЄС, тобто які це сектори, де будуть асиметричні режими, вони повинні бути 5,7 – до 10 років.

І третє питання. Ми повинні мати серйозну підтримку фінансову з боку ЄС для того, щоб наша система митна, система ветеринарна, система екологічного контролю були виведені на стандарти ЄС. Це дуже великі інвестиції як часу, так і грошей. Без цього вільна торгівля з ЄС, яка має на увазі, що одномоментно будуть зняті як тарифні обмеження, так і не тарифні, може бути для України дуже небезпечною, тому що європейські товари отримують можливість дійти до українського ринку, а українські товари не тому, що навіть вони не конкурентоздатні, а тому, що не буде сертифікату відповідності якості, бо ЄС буде казати, що система видачі цих сертифікатів не відповідає європейським стандартам. Тобто, третій ключовий момент – отримати суттєву фінансову, наукову, методологічну допомогу, щоб усю нашу систему нетарифну, яка буде видавати відповідні документи для товарів, які могли б перетинати ЄСівсько-український кордон без нетарифних обмежень, ми могли б подолати.

– Минулого тижня завершився черговий, здається, 16 раунд цих переговорів. Переговірники сказали, що деякий, хоча б незначний поступ було досягнуто. Власне, йшла мова, що буде допомога у питаннях ребрендингу, наприклад, тим українським товарам, які не можуть з’являтися на європейському ринку. Наприклад, відомі слова, це не реклама алкоголю, але йдеться щодо коньяку та шампанського.

До речі, я пропоную послухати точку зору про переговори Миколи Азарова, Прем’єр-міністра України.

Микола Азаров (переклад):
Певний прогрес є. Ми плануємо нашу роботу таким чином, щоб у цьому році завершити переговорний процес таким чином, щоб було досягнуто компромісу між інтересами України і ЄС.

– З іншого боку, який сенс ЄС у цьому компромісові? Адже (от Ви щойно сказали про гроші) потрібна нам допомога. А з іншого боку, в європейських країн так само складно зараз. Це так собі люди думають.

Можливо, якщо переговори про зону вільної торгівлі (з ЄС) проваляться, логічно, що ми нашу торговельну політику можемо синхронізувати у більшій мірі з політикою, наприклад, Митного союзу за формулою «3+1»
– Ситуація в ЄС складна. Однак Україна не вимагає для себе винятків. Це ЄС у цих переговорах вимагає для себе винятків. Україна вимагає для себе загальних позицій і норм.

Чому ми не можемо мати доступ до ринку сільгосппродукції? Тому що ЄС – найбільший дотатор у світі сільгосппродукції! Тобто, він порушує загальні правила світової торгівлі. Це перший приклад.

Митний союз – це певний виклик тим правилам торгівлі і тим процедурам торговельним, які існують в ЄС. Тобто, де буде Україна у цьому суперництві, я не хочу сказати протиборстві, – це є ключове питання
Другий приклад, наприклад, який я знаю. ЄС хоче мати «вільне небо», тобто, щоб не було ніяких обмежень для авіації країн ЄС у конкуренції з українською цивільною авіацією. Він хоче мати вільний доступ до річково-водного транспорту, до морського транспорту. Тоді ми кажемо: немає проблем, ми готові піти на ці позиції, але дайте нам вільний доступ аналогічним вашим перевізникам в автомобільному транспорті. Чомусь це питання абсолютно блокується, де ми досить конкурентоздатні, і наші автомобілісти перевозять дуже багато товарів всередині ЄС. Це перше. Тобто, ми вимагаємо не винятків багатьох, ми вимагаємо норми.

А друге – це те, що Україна є великим і останнім незайнятим ринком – понад 46 мільйонів населення, де досить великий ринок з обсягів споживання.
Причому самої різної продукції, починаючи від продуктів харчування і завершуючи автомобілями, комп’ютерами і так далі. Тому це дуже серйозне питання!

І третє питання. Якщо ЄС не в змозі буде досягнути компромісу з Україною щодо зони вільної торгівлі плюс, то Україна повинна буде приймати деякі інші принципові рішення, як у подальшому вибудовувати свої торговельні відносини з Російською Федерацією, з країнами СНД. І, можливо, якщо переговори по зоні вільної торгівлі «проваляться», логічно, що ми нашу торговельну політику можемо синхронізувати у більшій мірі з політикою, наприклад, Митного союзу по формулі «3+1».

А для ЄС це досить серйозний виклик, тому що Митний союз, як би ми це не називали, то це певний виклик тим правилам торгівлі і тим процедурам торговельним, які існують у ЄС. Тобто, де буде Україна у цьому суперництві, я не хочу сказати, протиборстві, – це є ключове питання.

Чому так зараз пожвавилися всі переговорні процеси? Ми бачимо, що за останній тиждень у нас був і Володимир Путін, і Дональд Туск, не просто прем’єр-міністр Польщі, а прем’єр-міністр країни, яка буде головувати в ЄС, і сьогодні у нас Жозе Мануель Баррозу, а через пару днів у нас пан Медведєв. Якщо я не помиляюся, він повинен приїхати на заходи, пов’язані з Чорнобильською трагедією. Але якщо його навіть не буде, то в травні він очікується. Тобто, сьогодні Україна має самостійне велике значення у кінцевій конфігурації, як складуться баланси відносин.

– Але, з іншого боку, от Володимир Путін пропонує такі привабливі умови для вступу України до Митного союзу, а сьогодні, очевидно, Жозе Мануель Баррозу питатиме про якісь такі речі серйозні, в тому числі і про демократію.

Як бути Україні?


У нас в Україні всі хочуть зробити «євроремонт», мати «євромашину», мати «єврокосметику», але на сьогодні ми не маємо ні однієї сім’ї, яка казала б: хочу зробити такий ремонт, як у Митному союзі, хочу мати таку якість освіти, як у Митному союзі
– Російська пропозиція щодо Митного союзу абсолютно на сьогодні не реальна. Нереальна з точки зору того, що до тих пір, поки Росія не вступить у СОТ, і поки ми не завершимо переговори з ЄС щодо зони вільної торгівлі,
причому, коли я кажу, що «не завершимо», то це не значить, що ми повинні їх завершити позитивно, ми можемо завершити їх і негативно, але ми повинні досягти певної конкретної точки. До цього прийняти політичне рішення в Україні щодо того, щоби Україна вступала у Митний союз, ні одна влада не зможе.

Більше того, підтримка європейського вибору є ключовою в українського народу. Я наводжу такий приклад. Не треба навіть проводити референдуми і опитування. У нас в Україні всі хочуть зробити «євроремонт», мати «євроманишу», мати «єврокосметику», але на сьогодні ми не маємо ні однієї сім’ї, яка казала б: хочу зробити такий ремонт, як у Митному союзі, хочу мати таку якість освіти, як у Митному союзі.

– Між тим Сергій Глазьєв в інтерв’ю одній з українських газет говорить про те, що наступним етапом у випадку вступу України до Митного союзу має бути ЄЕП.

Інтеграція в ЄС дійсно змінила країну (Польщу) в тому напрямку, де кожному громадянину України хотілося б жити не гірше, ніж сьогодні живе звичайний громадянин у Польщі
– Сергій Глазьєв – це поважна, розумна людина, але росіяни дуже-дуже спішать. Я завжди, коли маю певну дискусію з ними, кажу: до тих пір, поки Російська Федерація на пострадянському просторі не зробить хоч один успішний приклад, модель, де інтеграція з Росією дала б успішний результат, до тих пір ми будемо бачити Білорусь (Ви знаєте, яка зараз ситуація в Білорусі), ми будемо бачити приклад Киргизстану, ми будемо бачити приклад Таджикистану.

А ЄС все ж таки зміг надати приклад, візьмімо, Польщі. Ми бачили Польщу 20 років тому назад і бачимо Польщу сьогодні. І ми бачимо, що інтеграція в ЄС дійсно змінила країну в тому напрямку, де кожному громадянину України хотілося б жити не гірше, ніж сьогодні живе звичайний громадянин у Польщі. Оце ключове. Не треба спішити.

Є інше питання ключове. Нас свідомо втягують у цю дилему: або-або. Україна приречена, особливо коли йде сьогодні глобальна інтеграція, і Росія інтегрується в ЄС, робити повномасштабну інтеграцію в ЄС і здійснювати певні інтеграційні кроки, які синхронізувалися з цією повномасштабною інтеграцією в ЄС з Російською Федерацією.

– Як Ви прокоментуємо вислів у коментарі Радіо Свобода відомого західного економіста й аналітика Андерса Ослунда?

Андерс Ослунд: Мені здається, що цей візит Путіна був явним стусаном для Януковича, поштовхом наближатися до ЄС, домогтися зони вільної торгівлі з ЄС.

Існують два конкретні бізнес-інтереси, які зацікавлені в зоні вільної торгівлі з ЄС, – це сталь і хімія, вони в Європі матимуть набагато кращий доступ до ринків. Водночас неясно, чи такий самий доступ отримає сільське господарство.


У нашого народу є різні точки зору про темпи, про способи, але все ж таки вибір, цивілізаційний вибір, зроблений. І назад шляху немає
– Це мій товариш. Ми дуже багато з ним цю тему обговорюємо останні 7-8 років. Я 3 роки був секретарем з питань європейської інтеграції МЗС. І мені належить така відома фраза, що Україна двох інтеграцій не винесе, що викликало у росіян досить емоційну реакцію.

Мені здається, що росіяни повторюють ту помилку, яку вони робили на початку цього тисячоліття. Тобто, вони до кінця не розуміють, що політичного консенсусу в Україні немає (і серед різних верств населення!) щодо повномасштабної реінтеграції в пострадянський простір. Навпаки, у нашого народу є різні точки зору про темпи, про способи, але все ж таки вибір, цивілізаційний вибір зроблений. І назад шляху немає.

Стосовно коментаря мого товариша, я абсолютно з ним згоден, тому що і хіміки, і металурги отримають набагато більше, ніж вони мають сьогодні щодо доступу товарів, але питання сільського господарства дуже чутливе. Адже не отримавши нормальний, збалансований компроміс у секторі сільського господарства, ми ризикуємо, що ми будемо завалені продукцією сільськогосподарською з боку ЄС, особливо харчовою продукцією. А Ви знаєте, наскільки це є чутливе питання для нас.

Консультації потрібно започаткувати в тристоронньому форматі: ЄС, Російська Федерація і Україна. Тому що дійсно вступ України у повномасштабну зону вільної торгівлі з ЄС принципово змінить торговельний режим у всій великій Європі
І тут є одне питання. Нам не треба лякатися, коли прем’єр-міністр Путін каже, що в Росії виникають певні занепокоєння. Це його право. Нам треба запропонувати якнайшвидше розпочати тристоронні консультації, тобто, де є ці занепокоєння.

Це вже було в наших переговорах із Росією у 2001-у, в 2002 році така ж була позиція Росії по нашому вступу у СОТ. Вони категорично казали, що якщо ми вступимо у СОТ, вони закриються від нас. Але ми запропонували їм не абстрактні заяви, а конкретні переговори: от ми вступаємо у СОТ, от наша формула вступу у СОТ - по яких товарах виникнуть конкретно проблеми? Ми знайшли там 3-4 категорії товарів, і ми почали конкретні консультації, що треба зробити, щоб це зняти. Сьогодні ці консультації потрібно започаткувати в тристоронньому форматі: ЄС, Російська Федерація і Україна. Тому що, дійсно, вступ України у повномасштабну зону вільної торгівлі з ЄС принципово змінить торговельний режим у всій великій Європі.

– Але наскільки готова Росія до таких переговорів?

– Якщо Путін каже, що в нього є занепокоєння, то в сучасному цивілізаційному світі всі занепокоєння знімаються через діалог і переговори. Іншого шляху немає.

– А через шляхи тиску і газопроводу в обхід?

Україна – член СОТ. Якщо Росія буде на нас тиснути, в нас є дуже серйозні важелі впливу – право вето, яке заблокує вступ Росії в СОТ
– По-перше, тиснути в питаннях торговельних на Україну з боку Росії дуже небезпечно. Тому що Україна – член СОТ. Якщо Росія буде на нас тиснути, в нас є дуже серйозні важелі впливу – право вето, яке заблокує вступ Росії в СОТ.

Так поступали з нами, коли ми вступали у СОТ. Ви пам’ятаєте киргизький випадок, коли від нас вимагали повернути кошти, яких ми реально не повинні були повертати, і ми їх повернули. Тобто, у нас є дуже серйозні важелі у торговельних переговорах з Російською Федерацією.

– Але тепер Киргизія збирається до Митного союзу?

– Киргизія – це не Україна. Один із коментаторів каже, що якщо Киргизія вступить у Митний союз, то вона повинна вийти із СОТ. Я думаю, що вона не буде виходити з СОТ, тому що доля Киргизії у світовій торгівлі мінімальна, а товарна маса, яку Киргизія пропонує на світових ринках, дуже-дуже обмежена.

Україна – це серйозний, глобальний торговельний гравець і особливо в деяких категоріях товару: металургія, хімія, сільське господарство.

– Ми маємо запитання від радіослухача.

Слухач: Я хотів би попросити і Вас, і інших, хто дійсно це може роз’яснити народу, що зона вільної торгівлі з ЄС – це також безпечні продукти для нашого харчування, що це дійсно справедливі суди і закони, які захищатимуть нас, простий народ, що це спроба викинути бандитів зі влади і це, можливо, дійсне «покращення нашого життя вже сьогодні», що ну ніяк не дає Митний союз з Російською Федерацією.

Чи не буде це таким, як ми вже не раз стикалися у нашому житті, що, як сказав Азаров, «нам уже стало жить лучше, жить стало веселей – берите лопаты (як народ зрозумів) и идите на кладбище».


– Ну, йшлося не про цвинтар.

Слухач: Так, а народ-то розуміє правильно, що між рядками він мав на увазі. Треба реально представляти. Як це можна заявити так, що «йдіть і годуйте себе самі»? То тоді йди у відставку!

– Абсолютно згоден по першій частині Вашого коментаря. Ключовим елементом нашої інтеграції з ЄС у сфері економіки і укладення угоди про зону вільної торгівлі є навіть не доступ до дуже великого ринку, а те, що правила цього ринку, цінності цього ринку будуть (і це є ключовим!) поширюватися, можливо, не відразу на територію України. Тобто, ми будемо мати бізнес-середовище в перспективі таке, яке сьогодні існує у Польщі. І той, хто працює з Польщею чи працює у Польщі, розуміє, про що я кажу.

Стосовно другої частини, Вашого коментаря чи Вашого запитання, то я можу сказати одне. На сьогодні суспільство, мені здається, здійснює нормальний тиск на владу з точки зору того, щоб переговори по зоні вільної торгівлі і асоціації були завершені до кінця року.

Я - співголова Національного Конвенту з укладення угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі. І хочу сказати, що багато неурядових організацій співпрацюють, координують свою діяльність, щоб допомогти уряду і цій владі завершити ці переговори. Якщо вони не йдуть на зрозумілі компроміси чи виникають якісь ідеї реінтеграції, я думаю, що суспільство тут повинне зайняти принципову позицію.

– Перший заступник голови Парламентського комітету у закордонних справа Тарас Чорновіл сказав, що у Жозе Мануеля Баррозу будуть під час переговорів до Віктора Януковича і до керівництва як формальні, так і не формальні запитання.

Тарас Чорновіл: Щодо формальних, то це виконання Україною ряду положень по безвізовому режиму: підготовка до біометричних паспортів, захист персональних даних і тому подібне.

І момент абсолютно неформальний - Баррозу проситиме пояснень щодо певних подій, які відбуваються в Україні. ЄС, особливо після відкриття справи Кучми, теж у певній розгубленості.


Дуже великі занепокоєння сьогодні у ЄС стосовно деяких тенденцій, які розгортаються в Україні
– У нас непогана динаміка щодо внутрішніх реформ, які дозволили б нам отримувати безвізовий режим з ЄС, в тому числі по біопаспортах. Це дуже складна тема – там корпоративні бізнес-інтереси. Тільки Президент своєю волею може зламати цей спротив. І я думаю, що Президент сам бере участь у просуванні цих ідей.

Стосовно другої частини, так званий «демократичний профайл» запитань, то я думаю, що вони будуть – дуже великі занепокоєння сьогодні у ЄС стосовно деяких тенденцій, які розгортаються в Україні.

Мені здається, що якщо не будуть зроблені найближчим часом корекції, чи не будуть знайдені демократичні відповіді на ті проблемні ситуації, які в Україні сьогодні мають місце, то це може серйозно на останньому етапі переговорів, коли ми вже домовимося по зоні вільної торгівлі, поставити питання: чи може піти ЄС з нами на підписання асоціації, коли в «демократичному профайлі» України виникають проблеми? На жаль, така ситуація може бути.

– І тоді ми повертаємося у прірву?

– Ні! Ми стикалися з такою ситуацією в 2001-у, в 2002 роках. Мені здається, що тільки діалог і тільки широке залучення до цього діалогу всередині країни як громадянського суспільства, так і всіх опозиційних сил без винятку допоможе Україні знайти адекватну відповідь і успішно завершити переговори з укладення угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС.

– Що всередині України може допомогти таким переговорам? Якесь усвідомлення чого?

– Перше, і це найголовніше, стратегічна мета президентського курсу – укладення угоди про асоціацію і ЗВТ. По-друге, є закон України «Про засади зовнішньої політики», який це закріплює.

Тобто, на мій погляд, команда, яка при владі, рано чи пізно повинна буде піти відповідно до цих задекларованих цілей.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG