Доступність посилання

ТОП новини

Реформ в Україні сьогодні бояться і влада, і люди (огляд преси)


Київ – «Довгого «вкоротили» – у статті під таким заголовком газета «Україна молода» коментує відставку секретаря Київради Олеся Довгого. Видання зауважує, що «донецькі» зробили ще один важливий крок у завоюванні столиці без якихось загальноміських виборів. Водночас, у відставці самого мера Леоніда Черновецького регіонали не зацікавлені. Бо таке рішення спричинить дострокові вибори, а в Партії регіонів у столиці наразі занизький рейтинг. Натомість владні важелі й козирі – всі на руках.

«Газета по-українськи» прогнозує, що Київ вже незабаром очікує новий переділ майна, адже міськрада стала цілком підконтрольна Президенту. Підвищуватимуть тарифи, в тому числі і на громадському транспорті. Бо «жадібності немає меж». Землю переділять – «регіонали» заберуть її собі. Загалом же в Україні, за спостереженнями газетярів, формується влада за лекалами самодержавства.

Впровадження реформ в Україні сьогодні бояться і влада і люди. Причина страху – невизначеність, стверджує в газеті «День» соціолог Євген Головаха. Якби у тих, хто здійснює реформи, було чітке бачення перспективи, вони б не боялися. І якщо й надалі реформи здійснюватимуться без послідовного, поетапного та зрозумілого людям плану, вони не матимуть широкої підтримки. Адже будь-яка реформа на першому етапі дає негативний результат. Відтак має бути чітке розуміння, що на наступному етапі з’явиться покращання. Інші поради реформаторам читайте в статті «Звідки народжується страх?».

Дописувач газети «Голос України» висловлює співчуття аграріям через часту зміну законодавства. Лише упродовж останніх двох місяців з'явилося три законопроекти, що мають на меті реформувати аграрний ринок. Головною мішенню пропонованих новацій став ринок експорту зерна. Ідеологи зміни правил гри переконують: усе робиться задля блага селянина, якого зернотрейдери нібито обдирають як липку. Опоненти ж стверджують: наразі на ринку є конкуренція, і від цього у виграші будь-який фермер. Натомість законодавчі зміни запровадять державну монополію і повернуть назад, в СРСР. Стаття називається «Чому ревуть воли?!».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG