Доступність посилання

ТОП новини

Угорці претендують на звання найпитущих в Євросоюзі


Василь Плоскіна Угорщина, 16 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська комісія восени збирається розпочати широку антиалкогольну кампанію. Ця проблема гостро стоїть в Угорщині, яка веде перед у статистиці, що відбиває кількість спожитого алкоголю на душу населення серед громадян ЄС. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Будапешті, угорці доволі ліберально ставляться до пияків і часто-густо закривають очі на вживання алкоголю серед підлітків.

Історії запеклих пияків дуже подібні одна до іншої: все починається з нібито безневинного чаркування в молодості, а закінчується важким розладом здоров’я й залежністю. Найближче до цієї проблеми, либонь, стоять дружини самих випивак: Будьмо! Будьмо!.. Всього-навсього якесь цокання бокалів, і багато угорців вже не знає, де знаходиться межа, за якою потрібно зупинитися, - перекриваючи вуличний шум, скаржиться молода жінка, яка чатує біля одного вуличного кафе на свого благовірного, що залюбки частується з друзями.

За даними досліджень, угорці в середньому випивають алкоголю щороку на 7 літрів більше, ніж в інших країнах Євросоюзу. Приклад дорослих надихає на алкогольні “подвиги” й молодших, які так би мовити причащаються до випивання через молодіжну моду, вважає токсиколог з Будапешта Ґабор Закер:

Сьогодні вже не дуже можна здивуватися, коли все частіше бачиш на вулиці під “шафе” 12-ти і навіть 11-літніх дітей, котрі систематично прикладаються до чарки. І це при тому, що існують правові норми, згідно з якими, спиртні напої в Угорщині дозволяється відпускати тільки 18-річним молодим людям, тобто повнолітнім, - зауважує лікар.

Токсиколог цими днями став учасником одного експерименту. На його прохання, 14-літній хлопчина Марці разом зі своїм другом, у якого була прихована відеокамера, зайшли в кілька магазинчиків по цигарки й пиво, і ніде їм не відмовили, навіть не поцікавилися, скільки ж хлопцям років. Продавщиця уточнила лише, чи справді вони хочуть купити дві банки пива й кілька пачок курива, взяла гроші, віддала товар, і забула за підлітків, говорить Ґабор Закер.

Тим часом Євросоюз планує узаконити правило, згідно з яким алкогольні напої можна буде відпускати лише покупцям, яким виповнився 21 рік, тобто на три роки старшим ніж нині в Угорщині. Крім цього, додатковими податками збираються обкласти продаж пива й інших спиртних напоїв. На думку оглядачів, це робиться для того, щоб зменшити кількість тих, хто вже в юному віці захоплюється пиятикою і навіть не гребує в такому стані сідати за кермо автомобіля. Справа в тому, що кожного року в ЄС в дорожніх аваріях гине понад 30 тис. підпилих водіїв. А про зіпсуте здоров`я і родинні чвари від перепоїв вже й годі казати.
XS
SM
MD
LG