Доступність посилання

ТОП новини

Янукович в Росії. Або чого можна очікувати від першого візиту українського прем’єра


Тетяна Ярмощук Київ, 15 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні прем’єр-міністр України рушив з офіційним візитом до Росії. Віктор Янукович відвідає самміт ЄврАзЕС, який проходить у Сочі. Український прем’єр також має намір зустрітися з президентами Росії, Узбекистану та Туркменістану.

У 2000 році Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та Росія створили Євразійське економічне співтовариство – організацію, яка б виробляла єдину зовнішньоекономічну політику країн-засновниць. Україна (а також Молдова) має статус спостерігача. Чим може бути цікавий для України Сочинський самміт? Перспектив у рамках ЄврАзЕС в України немає, зазначає політолог Андрій Єрмолаєв і додає:

“Ми вже опинилися у ситуації, коли після прийнятого рішення про реформацію СНД, цілий ряд суто економічних угод, які були вигідні Україні, зокрема, угоди, які стосувалися виробничої співпраці, машинобудування, військово-промислового комплексу, потребують вироблення якихось новий рішень. Можливо, ці рішення уже будуть не в форматі СНД, а в форматі співпраці України з ЄврАзЕС”.

Візит до Російської Федерації – це перший закордонний візит прем’єра Віктора Януковича у новому ранзі. Відразу після призначення він заявив, що співпраця з Росією стане пріоритетною для нового уряду.

Більшість же експертів зазначають, що не варто очікувати надто багато від цього візиту. Під час поїздки Віктор Янукович домагатиметься мінімальних компліментів від російського керівництва, які могли б вилися в реальні цифри, зазначає політолог Олександр Палій:

“Ніяких масштабних зрушень, очевидно, не буде. Оскільки для Росії принципова вимога – створення газотранспортного консорціуму. З точки зору України ця вимога абсолютно неприйнятна. Янукович наголошував, що він не піде на створення такого консорціуму, допоки він є прем’єром. Позиція України тут чітка і однозначна. На цьому етапі Янукович, очевидно, не зважиться піти на таку грандіозну поступку Росії”.

Представник Партії регіонів, доктор економічних наук Олексій Плотніков високо оцінює візит лідера своєї партії до Росії. Але, скидається, проривів не очікує:

“Україна має статус спостерігача в ЄврАзЕС. І з цієї точки зору можливе обговорення питань, які є цікавими для України саме в економічній площині”.

Поїздка українського прем’єра стане головоломкою для офіційної Москви, зазначає політолог Олесь Доній: “Їм потрібно показати, що вони готові йти на поступки. Оскільки останнім часом була шалена “шуміха” в російській пресі, критика помаранчевої влади, і постійні очікування, що з біло-блакитним керівництвом домовлятися буде набагато легше. Тут є тепер проблема. От нарешті біло-блакитне керівництво в Україні є. Але чи готова Москва йти на реальні поступки”.

Візит Януковича до Росії тривати два дні. Наступним візитом український прем’єр-міністр вшанує Брюссель.
XS
SM
MD
LG