Доступність посилання

ТОП новини

Спеціальна економічна зона (СЕЗ) – порятунок для Яворівщини


Галина Терещук Бути чи не бути вільним економічним зонам в Україні - відповідь на це запитання невдовзі дасть новий старий уряд. Спеціальні території з податковими пільгами ліквідувала колишній прем’єр Юлія Тимошенко. Керівник уряду Віктор Янукович заявляє про необхідність відновлення вільних(спеціальних) економічних зон. Пакет документів з економічним обґрунтуванням діяльності спеціальних зон передали урядовцям львівські економісти та підприємці. Адже на Львівщині була створена одна із перших в Україні Яворівська спеціальна економічна зона. Чи стала вона порятунком для району?

Яворівщина, яка межує із Польщею, вважається депресивним районом області. Ще 15 років тому рятувало державне гірниче підприємство «Сірка», де працювали 25 тисяч осіб. 11-й рік підприємство не працює, а люди поповнили лави безробітних. Частина подалась працювати за кордон, інші продають сигарети, пальне і горілку у Польщі. У 1999 році, згідно із законом "Про спеціальну економічну зону "Яворів", сюди прийшли перші інвестиції, переважно польські та німецькі.

Нині на території СЕЗ працюють близько сотні підприємств, а сума інвестицій становить майже 260 мільйонів доларів. Понад 6 тисяч людей отримали роботу і заробляють в середньому від п’ятисот до півтори тисячі гривень на місяць. Вільна економічна зона звільняла підприємство не більше, ніж на 5 років від сплати ввізного мита - на матеріали, сировину, устаткування та інше обладнання, яке ввозилось на територію. Також на 3 роки звільнялося від оподаткування прибутку, одержаного від освоєння інвестицій.

Василь Дирда генеральний директор адміністрації СЕЗ «Яворів»:

«Який інвестор прийде у депресивний район Яворівський, де немає ані комунікацій, ані належних умов? Я розумію, коли інвестори йдуть у промислові регіони України - Донеччину, Луганщину, Дніпропетровщину. У нас усі підприємства у СЕЗ новостворені, ті, які викупили, порожні занедбані приміщення «Сірки».

У 2005 році уряд Юлії Тимошенко ліквідував пільги для підприємств, зареєстрованих у спеціальних економічних зонах, оскільки урядовцями були виявлені зловживання: здійснювалось відмивання грошей через суб’єкти діяльності у зонах, зокрема, зареєстрованих на Чорнобильській території. Тоді ж перевірили і діяльність усіх підприємств Яворівської СЕЗ, але жодних порушень не виявили. Натомість за рік, відколи відмінені податкові пільги для СЕЗ, в регіон не надійшли понад 380 мільйонів доларів інвестицій. За словами Василя Дирди, близько 30 інвесторів у 2005році мали намір вкладати гроші у Яворівську СЕЗ.

Якщо уряд не відновить вільні економічні зони, то інвестори згортатимуть свій бізнес, а люди втратять робочі місця. Відтак економісти Львівщини подали на розгляд уряду документи з детальним аналізом про необхідність відновлення СЕЗ у депресивних регіонах. Зокрема, на думку фахівців, позбавляти пільг при оподаткуванні необхідно ті суб’єкти СЕЗ, які не виконують інвестиційних зобов’язань, згідно з умовами контрактів. А ліквідувати пільгові умови оподаткування можна лише за умови зменшення податкового навантаження в Україні загалом.

В Україні до 2005року діяли 11 вільних економічних зон і 9 територій пріоритетного розвитку. Для прикладу, у світі існують 2000 вільних економічних зон, лише у США – 200.
XS
SM
MD
LG