Доступність посилання

ТОП новини

“Тільки за талонами”. У Дніпропетровську припинили вільно продавати бензин.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ. 16 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Україні обмежили вільний продаж бензину. Вже майже дві доби автозаправки Дніпропетровська відпускають його тільки за талонами. Без обмежень водії можуть заправити авто тільки на АЗС двох підприємств —«Укртатнафти» та«Neftek».


Цими днями вартість бензину у Дніпропетровську різко пішла вгору. Літр 95-го коштує майже 5 грн, 92 -го — більш ніж 4 з половино гривні, дизельного пального — 4 грн10 копійок. Однак на більшості АЗС вивісили таблички — «Тільки за талонами».

Водії у паніці. Власник авто Юрій сьогодні зранку об’їхав шість автозаправок. Скрізь одна відповідь: бензину у вільному продажу немає. Проблему створили штучно, — переконаний Юрій.

«З чим пов’язано? З політичною обстановкою у державі. Олігархи не можуть поділити сфери впливу на ринку нафтопродуктів. Це штучно. Бізнес нафтовий дуже монополізований. Погана наша держава що віддала нафтопереробні підприємства в приватні руки. Доведеться пересаджуватись на інший вид траспоррту».

А місцеві чиновники ситуацію на ринку нафтопродуктів пов’язують з намаганням уряду Януковича примусити нафтотрейдерів знизити ціни на їхню продукцію. Замість зменшення вартості бензину нафтовики просто призупинили його продаж.

Крім того, як вважає начальник головного управління економіки Дніпропетровської облдержадміністрації Сергій Двоєносенко, вважає, що проблеми з бензином у місті спричинила нестача його на ринку, адже два українських заводи з виробництва нафтопродуктів наразі на ремонті. Говорить Сергій Двоєносенко:

«Економіка — це настільки живий організм, що будь-яке втручання хірургічне протипоказане. Я думаю, що це все владнається, якщо уряд не буде вживати заходів щодо впровадження державного регулювання. У нас працює держінспекція з цін, у щотижневому режимі вона відслідковує всю ситуацію».

З пуском українських нафтопереробних заводів, запевняють чиновники, ситуація на ринку бензину стабілізується. А поки що на автозаправках міста, які поки що не припинили вільно продавати бензин, — величезні черги. У кожній — по півсотні автівок.
XS
SM
MD
LG