Доступність посилання

ТОП новини

Екологічна небезпека у Кончі-Заспі.


Богдана Костюк Київ, 15 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Щовечора елітні іномарки мчаться по Прибережному шосе: від центру Києва –у напрямку елітного оздоровчого району Конча – Заспа. Ця місцина ще від радянських часів відома як улюблене місце відпочинку політичного і мистецького бомонду, тож вартість землі тут щороку зростає, новітні садиби і вілли витісняють зелені галявини і соснові ліси, кількість заповідних територій зменшується. Тим часом, науковці б’ють на сполох: Конча – Заспа з її санаторіями і приватними віллами може бути знесена аж ген у Чорне море...

Луки у Кончі-Заспі.
Київський міський голова Леонід Черновецький неодноразово закликав представників будівельних компаній дотримуватись правил безпеки і норм, прийнятих у сучасному будівельному процесі. Але, як стверджують експерти Національного екоцентру України та організації “ЕкоПраво”, будівельники поки що мовчать, а багаті українці продовжують інвестувати побудову розкішних вілл і палаців у Кончі – Заспі, навіть не підозрюючи про існуючі ризики. Правник Ольга Мелень каже:

“Крім того, що порушується законодавство і є значна загроза забруднення (довкілля), ці люди ставлять свою власність під загрозу. Тому що дуже багато є випадків повені, підтоплень, і є велика загроза того, що їхні будинки опиняться під водою чи буде завдана шкода їхнім присадибним ділянкам. Власне, вони і себе ставлять під загрозу”.

Олексій Василюк з Національного екоцентру додає:

“Усі процеси з гідронамивами і забудовою Кончі – Заспи ґрунтуються на тому, що незрозуміло чия то земля. Цей “фокус” гарно діє, коли забудовники борються з природоохоронцями. А коли з цим зітнуться самі забудовники, коли їм доведеться чогось від когось вимагати, буде цікаво побачити, чим це закінчиться. І треба
Новобудови у Кончі-Заспі.
все-таки визнавати, що ті, хто будує у Кончі – Заспі – це не ті, хто потім там живуть. Тому що є фірми, які крок за кроком будують котеджні містечка, і ці будинки потім продаються”.


Міська влада, тим часом, намагається порозумітися і з забудовниками, і з громадськістю. Так, за рішенням міськради Київський центр земельного кадастру порахує землі природничо-заповідного фонду, до яких належать і ліси Конча – Заспи, і Голосієве, і Феофанія, де активно ведеться приватне будівництво, часто – без детальних досліджень ґрунтів та особливостей рельєфу місцевості.
XS
SM
MD
LG