Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса досить багато уваги приділяє поїздці прем’єр-міністра України Віктора Януковича до Сочі, а більшість видань хвилює передусім ґазовий аспект українсько-російських відносин.


Олекса Семенченко

Лондон, 17 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Французька газета Le Monde зауважує, що до Росії Віктор Янукович здійснив свій перший закордонний візит. Янукович, “що має репутацію проросійського політика, задекларував Москві свої добрі наміри. Це незважаючи на те, що тривають дискусії сторін у намаганні досягти угоди з колючої газової проблеми, яка непокоїть європейців”. Le Monde побачила контраст між перебуванням Януковича у колі пострадянських лідерів і боротьбою президента Віктора Ющенка за залучення України до Європейської унії та НАТО. “Останнє, до речі, на практиці наразі не вдається,” – зазначає часопис.

Британська Financial Times вважає, що можливе підписання угоди про вільну торгівлю з пострадянськими країнами може поставити під знак запитання плани західної інтеґрації України.

Еспанська El Pais звертає увагу на те, що “Янукович не втрачає надії на те, що поліпшення двосторонніх відносин з Росією, врешті відіб’ється на сприятливих для України цінах на ґаз”. Проте сама газета висловлює сумнів у цьому, зазначаючи, що 2006 року політика Росії з цього питання є зовсім іншою, ніж 2004 року і Москва хоче показати, наче формує ціни на газ виключно ринковими методами.

А польська Gazeta Wyborcza зазначає, що наразі важко сказати, чи означає факт поїздки Януковича з першим закордонним візитом до Росії зміну прозахідної політики Києва. “Янукович багато говорив у Сочі про українсько-російську дружбу, але без конкретики. Туманно обіцяв, що постарається зробити, щоб російська стала другою державною мовою в Україні”.

“У сфері символів і жестів у повітрі запахло поверненням до стосунків між молодшим і старшим братами. Пригадалася політика попереднього президента України Леоніда Кучми - одночасне кокетування як із Заходом, так і з Росією. Проблема у тому, що на практиці країна все далі скочувалася на Схід. Якби Янукович хотів повторити таку схему, це означало б перекреслення європейського шансу для України,” – вважає польська Gazeta Wyborcza.
XS
SM
MD
LG