Доступність посилання

ТОП новини

Над Україною навис газовий дефіцит.


Тетяна Ярмощук Київ, 17 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Перед початком опалювального сезону Україна має дефіцит природного газу. Компанія НАК “Нафтогаз України” – на межі банкрутства. А ціна “блакитного палива” з нового року зростатиме.

Бензин за талонами.
Вісім мільярдів кубометрів природного газу. Про такий дефіцит “блакитного палива” заявив сьогодні віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв. За його словами, додаткові поставки газу в Україну вже розпочалися. До початку опалювального сезону уряд планує закачати у сховища 24 мільярди кубометрів газу. Про це у Сочі домовилися український і російський прем’єр-міністри . Це близько третини об’ємів газу, який Україна спожила за минулий рік. Україна добуває лише 20 відсотків газу від річної потреби. Решту – імпортує. Половина імпорту припадає на туркменський газ, чверть на російський, решта – на казахський та узбецький. Однак прямого контракту з Туркменістаном Україна не має. Весь туркменський газ скупає російський Газпром. Потім збуває його компанії РосУкрЕнерго, яка є посередником між Газпромом та “Нафтогазом”. Така схема діє відповідно до січневих українсько-російських угод.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович обіцяє, що до кінця року ціна 95 доларів за тисячу кубів газу збережеться. Але з нового року майже напевно подорожчає. Однак чи вдасться втримати ціну навіть до кінця року, якщо Туркменістан, про що неодноразово заявляв Сапармурат Ніязов, таки підвищить вартість газу до 100 доларів? Екс-керівник парламентського комітету з ПЕК Олександр Гудима вважає що так:

“Нічого не станеться, якщо РосУкрЕнерго заробить менше. А пан Клюєв з паном Азаровим ще не вникли в ситуацію в НАК “Нафтогазі”. І, можливо, ближче до нового року, якщо добре розібратися з нашим господарством, виявиться, що дефіцит газу не 8 мільярдів, а 3 мільярди”.

Віце-прем’єр Андрій Клюєв налаштований песимістичніше:

“Вкрай важка ситуація по НАКу, особливо що стосується його фінансового стану. Нам спільно з Міністерством фінансів, податковою, доведеться провести низку законодавчих ініціатив. Для того, щоб витягти НАК “Нафтогаз” із провалля. Ми займаємося тим, щоб його фінансова оздоровити – це по-перше. А по-друге, щоб чітко виконувалися поставки газу, і оплата за нього, на підприємства нашої країни”.

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявляє про перегляд концепції “Нафтогазу”:

“Вона полягатиме у тому, щоб забезпечувати стабільність транзиту газу та транзиту нафти. Великі кредити, які взяв “Нафтогаз” – це півтора мільярди доларів, погіршили його фінансове становище. Найближчим часом буде проведена корекція фінансового плану. Ми компенсуємо втрати, які були у “Нафтогазу”, зокрема втрати у частині торгівлі ринку газом іншими сферами діяльності, передовсім транзитом нафти”.

Тим часом експерти зазначають, що Україні потрібно якомога швидше переходити на енергозберігаючі технології. За словами Олександра Гудими, за останній два роки споживання газу в Україні зросло з 74 до 76 мільярдів кубів.
XS
SM
MD
LG