Доступність посилання

ТОП новини

У соціальних мережах Держдепартамент США хоче бути вашим другом


Прага – Протягом останніх кількох місяців американські урядові установи намагаються активніше представити себе в соціальних мережах в інтернеті. Зокрема, державний департамент, що відає закордонною політикою США, нещодавно відкрив акаунт у мережі Twitter багатьма мовами і активно відповідає на відгуки в мережі Facebook.

Таким чином американські урядовці можуть безпосередньо спілкуватися з людьми по цілому світу. Одними з найактивніших дописувачів виявилися користувачі сайту перською мовою.

Випробувавши різні форми протесту проти домашнього арешту двох провідних лідерів опозиції, активіст іранського демократичного руху Амір Хосейн Етемаді написав повідомлення в мережі Twitter і надіслав його на акаунт державного департаменту США перською мовою.

«Сподіваюсь, що цей зв’язок буде двостороннім, що означає, що не лише ми будемо стежити за подіями на вашій сторінці, але, що ще важливіше, і ви будете стежити за перськими сторінками і за особистими сторінками іранців», – написав іранський активіст.

Етемаді отримав відповідь на своє послання у Facebook. Державний департамент подякував йому і попросив надсилати повідомлення й надалі, а також повторив обіцянку, яка дала шеф цього відомства Гілларі Клінтон: Вашингтон не лише вислуховуватиме дописувачів, а й реагуватиме на їхні послання.

«Ми будемо прислуховуватися до прохань по допомогу активістів у мережі, і наш підхід означатиме, що ми спроможні реагувати на різні типи загроз, перед якими вони опинилися. Ми підтримуватимемо різні інструменти, тож якщо репресивний орган захоче вдарити по одному, інші будуть працювати», – сказала Клінтон.

Оглядачі говорять, що не випадково американське відомство стало активним користувачем інтернету, адже соціальні мережі, такі, як YouTube, Facebook та Twitter, виявилися важливим організаційним інструментом для демократичних рухів Близького Сходу та по всьому світі.

Експерти вітають швидку реакцію американських бюрократів на технічний прогрес, але попереджають, що і на соціальних мережах бюрократи, швидше за все, залишаться бюрократами.

«Напружений тон відповідей Державного департаменту наводить мене на думку, що він навряд чи зможе використати Twitter цілком відкрито, бо відомство ставить перед собою цілі, які суперечать одна одній. Вони не можуть сказати всім користувачам одне і те саме, і це – не проблема технології, це – функція самої природи зовнішньої політики», – говорить аналітик соціальних мереж Клей Ширкі.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG