Доступність посилання

ТОП новини

Ґюнтер Ґрасс відмовляється добровільно віддавати титул почесного громадянина Ґданська.


Надія Кандиба Німеччина, 18 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - От уже тиждень німців найбільше цікавить зізнання письменника Ґюнтра Ґрасса. Нагадаємо: автор „Бляшаного барабану” нещодавно повідомив, що наприкінці Другої світової війни 17-річним юнаком кілька місяців служив у танковій дивізії СС. Одні засуджують лауреата Нобелівської премії за те, що він так пізно розказав правду, інші - навпаки захищають письменника, який врешті-решт наважився на такий крок. І от перший канал німецького телебачення тепер надав слово самому Ґюнтеру Ґрассу, запросивши його на інтерв’ю.

Передусім німців цікавить, чому Ґюнтер Ґрасс, який неодноразово виступав проти замовчування минулого, сам так пізно розповів про свою службу в СС. Таким було перше запитання, з яким до письменника звернувся ведучий німецького телеканалу ARD Ульріх Віккерт. На що письменник відпові.

“Якихось конкретних причин я не можу назвати точно. Це питання мене завжди хвилювало. Я гадав, що достатньо того, що я роблю як письменник, як громадянин країни. Адже все це є протилежністю до того, що впливало на мене в молоді роки за часів націонал-соціалізму. Я не відчував вини за собою: коли мене взяли на службу в СС, то я не брав участі в жодних злочинах. Але в мене завжди була потреба докладніше розповісти про той час. Так склалося, що саме зараз я подолав внутрішній опір стосовно автобіографічної книги і тематизував молоді роки мого життя”.

Під час інтерв''ю німецький журналіст, намагаючись все-таки зрозуміти, чому Ґрасс так довго мовчав про свою службу в СС, запитав, чи не було замовчування своєрідним феноменом того часу. При цьому він згадав про зґвалтування радянськими солдатами в Ґданську матері, а можливо й сестри письменника. В родині Ґрасса про це мовчали. Лише згодом його сестра розповіла йому, що трапилося з матір’ю. “Тоді були речі, про які просто не говорили”, - відповів письменник. Ґрасс спокійно поставився до критичних зауважень про те, що йому слід було раніше розказати про свою молодість. “Тут я не збираюся захищатися”, - сказав він.

Водночас Ґрасс відмовився добровільно повернути титул почесного громадянина Ґданська, що вимагає екс-президента Польщі Лех Валенса. В інтерв’ю телеканалу ARD письменник сказав:

„Гадаю, таке почесне звання я тоді отримав за те, що у своїх книгах, у своїх політичних переконаннях, як громадянин своєї країни, я вже дуже рано став містком між Німеччиною та Польщею, і зробив свій внесок у порозуміння, в діалог, який тоді тільки починався. Все це відбувалося за вкрай складних умов, коли в Польщі панував комунізм. Питання про повернення титутулу почесного громадянина має вирішувати президент країни. Я погоджуся з будь-яким рішенням, також з тим варіантом, який запропонував Лех Валенса. Але я не бачу підстав для того, щоб відмовлятися від цього звання.”
XS
SM
MD
LG