Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Світ українців.


Київ, 18 серпня 2006 року. Національна стратегія на століття вперед, зміцнення зв’язків між українцями усього світу та усвідомлення національної ідеї - це дуже скромний перелік пафосних тез, які зараз цитує преса. Джерело цих гасел – 4-й Всесвітній форум українців. Ми сьогодні спробуємо розібратися - що дійсно можна зробити, щоб українці із різних куточків світу мали тісніші контакти? Чи може цьому допомогти форум? Якою діаспора уявляє життя сучасної України? Про це - "Звуки Життя" "Світ українців". З вами Олександр Лащенко.

На Всесвітній форум українців приїхало більше трьох тисяч людей із сорока держав світу. Сьогодні зранку у Палаці Україна у Києві почали офіційну церемонію відкриття. Що привезли до української столиці учасники цього заходу - дізнавалася на місці кореспондентка Радіо Свобода Богдана Костюк.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Загалом українська діаспора – неоднорідна, не можна всіх українців (за межами батьківщини, і у ній самій) рівняти "під одну гребінку". Так вважає культуролог Микола Рябчук. Це стосується і дотримання традицій, і поваги до символіки, і любові до всього українського.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Британії мешкає приблизно 30 тисяч українців із так званої "старої еміграції". І хоча українці стали обживати Туманний Альбіон ще на початку минулого століття, активне та організоване життя громади почалося лише після Другої світової війни, констатує кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Українська діаспора до української культури немає жодного стосунку, вважає художник, письменник Лесь Подерев''янський, котрий тривалий час жив у Сполучених Шатах і багато спілкувався з представниками діаспори. У діаспорі, на думку Леся Подерев''янського, не дуже цікавляться тим, що зараз відбувається в Україні. Створили у своєму уявленні “віртуальну Україну”, і бідкаються, коли справжня Україна відрізняється від цієї віртуальної, зазначає Лесь Подерев''янський.

36-річний журналіст Степан Бандера (онук провідника ОУН) половину свого життя провів за океаном і в нього зовсім інша думка про діаспору. Він вважає, що діаспоряни бачать, переймаються проблемами сучасної, реальної, не віртуальної Україну та готові їй допомогти. Недаремно, за словами Степана Бандери, все більше українців, котрі народилися за кордоном, повертаються з діаспори на батьківщину і живуть, працюють тут, створюють сім’ї.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG