Доступність посилання

ТОП новини

Небезпечні боєприпаси зберігаються на військовому складі поблизу Львова.


Галина Терещук Львів, 21 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Половина усіх боєприпасів України –близько 1 мільйона тонн ракетно-артилерійського спорядження - зберігались донедавна на Львівщині. Торік був ліквідований військовий склад у Бродах. Але наразі і далі небезпечним для Львова є військовий склад у Брюховичах. На відстані лише 400 метрів від нього розташовані житлові будинки. Як ситуація виглядає сьогодні?

Загалом на території Західного Оперативного командування, яка охоплює 10 областей України, розташовані 30 військових складів з боєприпасами. Якщо їх завантажити у вагони, то число сягатиме 22 тисяч.

Торік ліквідували склад у Бродах, що на Львівщині. І другий рік поспіль небезпечні снаряди вивозять з Брюховецького складу. На ньому зберігають боєприпаси ще з часів 2 Світової війни, зокрема реактивні снаряди. Брюховецький склад займає 118 га і діє з часів Австрійської імперії. Тут розташовані 40 сховищ. Більшість з них обгороджені земляними валами до 5-7 метрів висоти.

На сьогодні зі складу вивезли 8 тисяч тонн боєприпасів, а це майже 30 відсотків вибухонебезпечних боєприпасів. Повідомив радіо Свобода Сергій Ніколаєнко, начальник логістики Західного Оперативного Командування. Він зазначив, Міноборони виділяє щороку належне фінансування для вивезення боєприпасів з Брюховецького складу. Загалом на його ліквідацію потрібно 66 мільйонів гривень.

“Ми використовуємо гроші по призначенню і планово відправляємо боєприпаси в місця утилізації і подальшого зберігання”.

Нині, за словами військових, на складах залишились переважно артилерійські снаряди, гранати та порох. Західне Оперативне командування заспокоює мешканців у безпечному зберіганні боєприпасів. Втім дехто з військових експертів зазначає, що у разі проникнення на територію складу вогню, радіус вибуху може охопити площу 18 кілометрів, а це й частину Львова.

Щоби повністю ліквідувати склад у Брюховичах потрібно щонайменше 4-6 років, при відповідному фінансуванні. Власне стільки часу людям доведеться почуватись неспокійно і бити на сполох, коли чують повідомлення про черговий вибух на військових складах в Україні.
XS
SM
MD
LG