Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: КУЛІ ЛЕТЯТЬ!..


Київ, 21 серпня 2006 року. Село Новобогданівка Запорізької області вже втретє - за останні два роки - стає місцем, небезпечним для життя. Дев”ятнадцятого серпня на артилерійських військових сховищах знову вибухнули снаряди. Постраждало четверо осіб. Наразі пожежу локалізували. Сухі рядки новин, втім, не дають відповіді на питання, що турбують людей - чому в Україні періодично вибухають боєприпаси, скільки військових складів розташовані на її території і найголовніше, хто гарантує, що слід за Новобогданівкою не здитонують снаряди в інших українських регіонах? На ці питання спробують сьогодні знайти відповіді “Звуки життя” - Кулі летять!... - з Надією Шерстюк:

Сьогодні Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом (цитую) "порушення військовослужбовцями нормативних актів, що регулюють правила поводження з боєприпасами". що й призвело до спалахів і пожежі на складах. Щоправда, одразу після вибухів причиною інциденту називали самозаймання боєприпасів. Зі свіжою інформацією - місцева кореспондентка Радіо Свобода Леся Кленович.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Неконтрольованими вибухами з майже двохсот складів прославилися поки що два - Артемівський та Новобогданівський. Скільки ще таких порохових діжок по Україні - в міністерстві оборони - не уточнюють. І не знають що робити з величезною кількістю снарядів, які називають спадком радянського союзу. Свого часу Польща, колишня Чехословаччина та Німеччина відмовилися від цього озброєння і його звезли в Україну - каже речник міністерства оборони Ігор Халавінський.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Один з найбільших складів боєприпасів - він займає більше ста гектарів землі - розташований поблизу Львова - у Селищі Брюховичі. Обабіч складу, де загалом сорок сховищ - житлові будинки. Склади огороджені семиметровими земляними валами, і за радянського союзу там зберігали найбільш небезпечні - реактивні ракети. Три роки тому мешканці Брюховичів зчинили галас і військові почали вивозити боєприпаси на утилізацію, але зараз там лишається ще сімдесят відсотків снарядів. Розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

"Захід нам допоможе" - ця фраза Остапа Бендера цілком доречна, коли мова заходить про знищення прострочених боєприпасів. Оскільки, за словами військового експерта Сергія Згурця, утилізація потребує значних фінансових і технічних затрат. Проте, за словами Сергія Згурця, на сьогоднішній день в Україні накопичилось близько двох з половиною мільйонів боєприпасів, що потребують утилізації, відтак зазирати лише у західно- європейську кишеню по допомогу - недоречно.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG