Доступність посилання

ТОП новини

Цей день в історії.


Віктор Недоступ Київ, 22 серпня 2006 року.

22-го серпня 1456 - Влад Дракула став принцом Валахії.

1567 - Герцог Альба, призначений іспанським королем Філіпом II намісником в Нідерландах, засновує Раду в справах заколотів і повстань. Її завдання боротьба з єретиками та заколотниками. За неповні три роки Рада стратить більше восьми тисяч людей і увійде в історію під другою назвою - "Кривава рада".

1770 - Капітан Джеймс Кук під час своєї першої навколосвітньої експедиції висаджується на східному узбережжі Австралії. Він нарікає його Новим Південним Уельсом і оголошує власністю британської корони.

1795 - Французький Конвент прийнмає "Конституцію III року", котра позбавляє громадян країни загального виборчого права. Це викликає повстання у Парижі, котре 5 жовтня придушать лідер термодоріанців Баррас і генералом Наполеон Бонапарт.

1853 - Лідер чеченців Шаміль оголошує священну війну Росії і виступає з Ведена у перший похід.

1922 - У окрузі Корк (Ірландія) гине 32-річний Майкл Коллінз, лідер ірландських націоналістів, колишній командуючий Організацією ірландських добровольців (пізніше вона стане Ірландською Республіканською Армією), колишній депутат британського парламенту, учасник Пасхального повстання 1916 року, перший міністр внутрішніх справ незалежної Ірландії.

1946 - В столиці Норвегії Осло починаєтьсяся перший післявоєнний чемпіонат Європи з легкої атлетики. У ньому вперше беруть участь і спортсмени з СРСР.

1968 - Папа римський Павло VI прибуває до столиці Колумбії міста Богота, це - перший в історії папства візит до Латинської Америки.

1989 - Спеціальна комісія Верховної ради Литви оголошує, що анексія і окупація Радянським Союзом країн Балтії в 1940 році є незаконною.

А у 1991 - Після придушення путчу ГКЧП, до Москви з кримського курорту Форос повернувся президент СРСР Михайло Горбачов. Але відбулися незворотні зміни. Радянський союз доживав останні дні. Віктор Недоступ, радіо “Свобода”, Київ.
XS
SM
MD
LG