Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді Криму назріває розкол у Блоці Віктора Януковича.


Володимир Притула Сімферополь, 22 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Блоці Віктора Януковича у Верховній Раді Криму назріває розкол. Лідер партії “Російський Блок”, депутат кримського парламенту Олександр Свистунов днями заявив, що його однопартійці, обрані до Верховної Ради за списком Блоку Віктора Януковича, вийдуть з однойменної фракції, якщо український прем’єр призначить своїм радником лідера Меджлісу кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва.

Мустафа Джемілєв.
Лідер партії “Російський Блок”, депутат кримського парламенту Олександр Свистунов заявив кримським журналістам, що як тільки підтвердиться інформація про призначення Мустафи Джемілєва радником прем’єра, він з однопартійцями вийде із фракції “Блок Віктора Януковича”, бо, мовляв, серед росіян глава уряду радників собі не знайшов. Керівник кримської організації “Російського блоку”, депутат парламенту автономії Олег Родивілов підтвердив ці наміри: “У зв’язку з перебуванням Свистунова у Києві ми вирішили, що після його повернення обговоримо комплексно питання виходу з фракції і у Верховній Раді Криму, і у місцевих радах”.

Глава українського уряду минулого тижня у Сімферополі заявив про намір призначити лідера кримських татар своїм радником, щоб з перших вуст знати про проблеми, з якими стикаються репатріанти на батьківщині. Віктор Янукович сказав, що говорив про це з Мустафою Джемілєвим ще до відомих Бахчисарайських подій 12 серпня, коли група активістів проросійських організацій напала на учасників кримськотатарського пікету, які вимагали закриття ринку на місці колишнього мусульманського кладовища.

Сам Мустафа Джемілєв зараз перебуває у Туреччині, де має зустрітися з прем’єр-міністром цієї країни. Водночас, його перший заступник у Меджлісі, народний депутат України Рефат Чубаров називає Партію “Російський блок” “маргіналами кримської політики” і каже, що у них нічого не вийде: “Я зараз просто не уявляю собі, що такими заявами “Російська громада” і “Російський блок” зможуть перевести потенціал Партії регіонів на свій бік. Заяву цих політиків почують у Партії регіонів, але не думаю, що Янукович якимось чином під час винесення остаточного свого рішення враховуватиме цю заяву “Російського блоку”.

У кримській організації Партії регіонів перспективи розвалу коаліції у парламенті автономії поки що офіційно не коментують. Неофіційно ж повідомили, що вважають заяву лідерів “Російського блоку” блефом, спрямованим на захист своїх активістів, які брали активну участь у зіткненні з репатріантами біля святого місця “Азізлер” у Бахчисараї.
XS
SM
MD
LG