Доступність посилання

ТОП новини

Єрусалим посилює заходи безпеки до Великодня


Єрусалим, 2 квітня 2010, того року день «православного» Великодня
Єрусалим, 2 квітня 2010, того року день «православного» Великодня

Єрусалим – Ізраїльська поліція посилює заходи безпеки у туристичних місцях напередодні Великодня, який цього року всі головні християнські конфесії святкують одночасно. У ці дні до Єрусалима з’їжджаються тисячі прочан із усього світу, щоб вклонитися святиням і стати свідком сходження «Благодатного вогню». За порядком у центрі єрусалимського Старого міста стежать не лише поліцейські на вулицях, а й ті, що контролюють кілька сотень відеокамер.

Кількість поліцейських, що стежать за порядком у самому серці Єрусалима – Старому місті – до Великодня збільшують із сотні до тисячі. Основні помічники поліції у роботі – 360 камер відеоспостереження. Вони розташовані на всіх туристичних об’єктах і святих місцях і дають можливість побачити те, що приховано від звичайного людського ока, розповів керівник відділу російськомовних ЗМІ прес-служби поліції Ізраїлю Алекс Кагальський.

Піднявши голову, камери можна побачити на Вежі Давида і Стіні плачу, а вся інформація з них подається до спеціального центру відеоспостереження.

«Це дозволяє нашим силам часто запобігати злочинам, розкривати їх по гарячих слідах. Деякі місця в Старому місті розташовані на трьох рівнях. Наряд поліції, що перебуває на середньому рівні, може не знати, що коїться на верхньому чи нижньому. Тоді їм оператор із центру по рації повідомляє, куди треба прибути», – каже Алекс Кагальський.

Таку систему в Єрусалимі запровадили у 2000 році – спеціально до візиту Папи Римського Івана Павла Другого, а потім почали поширювати по всій країні. Сьогодні розкриваність злочинів у Старому місті найвища в Ізраїлі, а кількість злочинів – найнижча. А колись, зізнається Алекс Кагальський, було таке, що й у святих місцях затримували людей зі зброєю.

Ізраїльська поліція посилює заходи безпеки у туристичних місцях напередодні Великодня, Єрусалим, 21 квітня 2011 року
Утім, за десять років роботи нової системи не було жодного випадку, коли вона не спрацьовувала. Навіть українська міліція вже заявила про намір перейняти ізраїльський досвід до Євро-2012.

«Бувають навіть курйозні випадки. Був тут турист із Британії, який не помітив, як у нього з кишені витягли гаманець. Крадія спіймали, а туриста загубили. А коли турист виявив крадіжку і прийшов до поліції із заявою, його там чекали і впізнали, тому що бачили на камері, і питають: «Ти прийшов розповісти, що втратив гаманець?» – розповів Алекс Кагальський.

Служба і потрібна, і цікава

Служба в ізраїльській поліції зараховується як військова. А оскільки до армії йдуть і чоловіки, і жінки, побачити на вулиці жінку-поліцейського – звична справа.

У відділку поліції Старого міста служить і харків’янка Каріна Коноваленко. «Увесь час у нас є якість пригоди, ми щось робимо, і це цікава служба, на відміну від інших», – сказала дівчина.

Десятки тисяч прочан цієї суботи будуть спостерігати за сходженням «Благодатного вогню» у храмі Гробу Господнього, на місці, де, за християнською традицією, було розіп’ято і поховано Ісуса Христа і де він по тому воскрес. Утім, усі охочі потрапити до храму не зможуть, решта святкуватиме на прилеглих вулицях.

Однак вже у Чистий Четвер людей у Єрусалимі значно побільшало. Серед них є і туристи з України. Цього дня зранку прочани спостерігали за таїнством омивання ніг, яке здійснив Єрусалимський патріарх і під час якого згадується Таємна вечеря.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG