Доступність посилання

ТОП новини

Великдень у Львові: через труднощі в бізнесі підприємці відмовляються від благодійництва


Львів – Вперше за останні роки чимало львівських підприємців відмовляються від благодійництва на Великдень через труднощі у веденні бізнесу. Натомість, збільшилось число львів’ян, які опинилися за межею бідності, потребують допомоги і, звісно, цим людям не по кишені зібрати Великодній кошик.

Нині у спільноті взаємодопомоги «Оселя», що неподалік Львова, постійно проживають 20 бездомних людей. Щодня сюди приходить ще стільки ж малозабезпечених, щоб пообідати, переодягнутись чи помитись.

Щочетверга сто п’ятдесят осіб безкоштовно обідають у центрі міста. Серед них і Андрій, який у минулому зловживав алкоголем, втратив родину і роботу.

«Алкоголік втрачає все, лікувався декілька разів. Повинен докласти зусиль зараз. Я себе ненавидів, страждав від цього, мушу бути з людьми», – розповів чоловік.

Великодній частунок в «Оселі» буде скромним

Щороку на Великдень «Оселя» організовує святковий сніданок, щоб на свято Христового Воскресіння ніхто не почувався самотнім, щоб кожен отримав пасочку і крашанку. Цього року на Великодній сніданок запросили 350 осіб, але частунок буде набагато скромніший, аніж торік, розповіла директор спільноти взаємодопомоги Олеся Саноцька.

Передусім, суттєво подорожчали продукти, а ще більшість львівських підприємців, до яких звертались по допомогу, відмовили у ній через те, що переживають фінансові труднощі. Лишень щоб купити капусту для борщу і тушкування потрібно 2 тисячі гривень, а такі видатки не під силу спільноті. Відтак відмовились від цих страв.

«Ми б не змогли без підтримки взагалі щось організувати. Але зараз відчули різку різницю між тим, що було у попередні роки. Підприємці обкладені більшими податками, в країні напружена ситуація, тому багато відмовились допомогти. Дехто сказав, що не буде займатись благодійництвом. Чимало це говорили з гіркотою, бо самі підприємці зіштовхнулись із проблемами, що важко щось їм дати», – зазначила Олеся Саноцька.

Місто виділило 330 тисяч гривень для малозабезпечених людей

Загалом у Львові за кошт міського бюджету (а виділено 330 тисяч гривень) привітають зі святом близько 4 тисяч малозабезпечених городян, щоб і вони відчули турботу про себе і радість Великодня. Люди отримали кошички з продуктами і зможуть побувати на благодійному сніданку на площі Ринок та при деяких церквах.

У кожному храмі збиратимуть продукти для малозабезпечених осіб, сиротинців та інтернатів. Адже традиційно в Західній Україні після освячення паски люди діляться крашанками та їжею з родичами, сусідами, бідними, обмінюються писанками і бажають один одному веселих свят. В усі святкові дні люди відвідують Богослужіння, а ще біля церков водять гаївки та веснянки. Відбувається цей великодній обряд у Шевченківському гаю.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG