Доступність посилання

ТОП новини

15-річні підлітки про 15 років незалежності...


Ярина Матвійчук Волинь, м. Камінь-Каширський, 24 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 24 серпня Україна називає святом – Днем своєї незалежності. Чим є цей день для українців-підлітків? Чи готові ровесники незалежної України відзначити її 15-річчя? Про це – в інтерв’ю з волинянками Марійкою Абрамчук та Наталкою Смітюх.

Україна святкує День незалежності. Чим є цей день для людини, яка народилася в незалежній Україні?

- Для мене, перш за все, це національне свято, Але я, наприклад, не святкую його так, як будь-яке інше свято. Наприклад, Пасху чи інші...

Чому?

- Тому що у нас так не заведено. Я народилася в такий період, що я до цього не звикла.

- День незалежності, на мою думку, це просто напросто свобода. З одного боку, ми можемо розважитися, погуляти з друзями. Бо це – вихідний день, свято. А з другого боку, це гордість за наш народ, який зміг добитися цього дня. Мені подобається, що ми маємо право спілкуватися українською мовою. Раніше моя мова майже була російською, але особливо після Помаранчевої революції я просто стараюся бути патріотом України.

Як плануєте святкувати?

- Якщо буде гарна погода, то ми вже кілька разів планувати поїхати класом на природу.

- Звичайно, я піду, напевне? копати картоплю. А ввечері, можливо, зустрінуся з друзями. Але це тільки можливо, тому що у нас мама працює, немає часу працювати в інший день.

Як місто Камінь-Каширський Волинської області святкуватиме День незалежності?

- Парад раніше був. Зараз, цього року, навіть не знаю.

- Я про таке не знаю, але повинне бути масове гуляння, куди уся молодь і не тільки збирається.

Як потрібно святкувати?

- Можливо, у нас з часом все зміниться. Потрібно відвідати інших, попросити вибачення за все, що ми заподіяли. Я вважаю, тоді у нас справді буде свято. Потрібно радісно до цього свята готуватися.

- Хоча б раз в місяць проводили пізнавальні заходи, розважальні змагання, щоб багато хто показував свої таланти... З розважальними заходами ми могли б поєднувати і корисне.

Ваші ровесники, друзі переймаються цим святом?

- На ці теми, якщо так, то ми не розмовляємо.

- Мої оточуючі відносяться байдуже. Кажуть, що свято та й свято, щоб в День незалежності піти на масове гуляння, це й все.

Взагалі ви з кимсь розмовляєте на теми української історії, української незалежності?

- Тільки на уроках історії, і це, якщо по темі.

Чого б вам хотілося в майбутній незалежній Україні?

- Я чекаю кращого. Постійно все змінюється, можливо, і в нашій державі також ставлення до національного свята зміниться.

- Якби ми поглиблено вивчали все, то б знали. Навіть інколи, коли цікаво, дуже складно знайти справжню цікаву історичну книжку. Краще, нехай зараз будуть більші ціни, менша зарплатня, але ми будемо жити для себе, не заради іншої країни, ми розбудовуватимемо нашу державу, збагачувати нашу культуру. Тоді, я вважаю, ми доб’ємося, що з нашою країною будуть рахуватися інші, розвинені країни.
XS
SM
MD
LG