Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині триває Всеукраїнський день поля.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 22 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Більше тисячі фахівців у галузі агро бізнесу, виробників техніки та добрив науковців з різних країн з’їхалися цими днями на Дніпропетровщину. Там проходить Всеукраїнський день поля — виставка-презентація агропродукції і технологій вітчизняного та закордонного виробництва, розрахована на три дні.

День поля.
Всеукраїнський день поля відбувається у селі Майське Синельниківського району, на базі одного із найпотужніших сільгосппідприємств України — “Агро-Союз”. На свято обжинків приїхали представники Міністерства агропромислового комплексу України, начальники управлінь сільського господарства з різних областей, керівники провідних фірм, які виробляють сільгосппродукцію, техніку, засоби захисту пшениці, науковці із 10-ти країн світу.

День поля — це презентація, на якій можна побачити сучасну високопродуктивну сільгосптехніку і устаткування для рентабельного землеробства імпортного та вітчизняного виробництва. Ціле поле, з якого нещодавно було скошено пшеницю, перетворили на справжній виставковий павільйон просто неба. Вітчизняні товаровиробники переконують, що їхня продукція найкраща. На демонстраційному майданчику дніпропетровського “Південмашу” — чотири новеньких трактори.

“Провідний спеціаліст відділу збуту Державного підприємства “Південний машинобудівний завод” Махіна Тамара Михайлівна. Сьогодні ми представляємо модельний ряд тракторів “ПМЗ” — від 60-тисильного до 100-сильного На ринку сільгосптехніки наші трактори — найбільш доступні за ціною. Від 69 тисяч до 94-ох тисяч. Притоку покупців очікуємо. Це дасть можливість нам продавати трактори за держпрограмою”.

Державні програми з підтримки сільгоспвиробників нове керівництво українського Міністерства агропромислової політики згортати не буде. З такою заявою в інтерв’ю журналістам виступив перший заступник Міністра агропромислової політики Борис Супіханов, який в числі інших гостей бере участь у Всеукраїнському дні поля. Навпаки, запевнив урядовець, наразі МінАПК розглядає можливість впровадити державні дотації, приміром, у тваринництві не на тонну виробленої продукції, як це є зараз, а для конкретних господарств-виробників. Борис Супіханов:

“Ті, хто хочуть працювати, не завжди мають певну економічну базу. І ми не відійдемо від того, що нам треба підтримувати, здавалося б, неефективне виробництво. Але ж там приходять нові люди, міняються власники”.

Нові власники, за словами першого заступника Міністра, котрі приходять в українське сільське господарство, втілюють нові ідеї, приміром, застосування мінімального обробітку ґрунту в рослинництві. Ця технологія прийшла до нас з Америки, упродовж кількох років її успішно застосовують у Синельниківському районі Дніпропетровщини.

Виставка просто поля.
Однак загалом, як зазначив представник МінАПК, українські аграрії працюють дуже неефективно, не вміють заощаджувати ресурси. Якщо ще два роки тому у собівартості агропродукції частка пально-мастильних матеріалів не перевищувала 18%, то нині — сягає аж третини. Через це українська сільгосппродукція дорога. Та й погодні умови вносять свої корективи в плани аграріїв щодо врожаю, — каже перший заступник аграрного Міністра Борис Супіханов:

“Населення України буде з печеним хлібом. І це найважливіше. Стосовно фуражного зерна — з урахуванням підвищення температури на цілій території східних, південних, центральних регіонів, стан пізніх посівів дещо погіршується”.

За підрахунками Міністерства, цього року українські сільгоспвиробники намолотять понад 30 мільйонів тонн ранніх зернових, найбільші врожаї вже зібрали на Одещині та Дніпропетровщині. Є куди й збувати цю українську пшеницю —на світовому ринку наразі зерна не вистачає. Головне — не прогадати з ціною.
XS
SM
MD
LG