Доступність посилання

ТОП новини

День в історії - 23 серпня.


Віктор Недоступ

23тє серпня 476 року - Рим. У результаті заколоту Одоакр, варвар з племені ругіїв, командувач германськими найманцями, які перебували на службі у римлян, позбавляє влади імператора Ромула Августула. Сам Одоакр відмовляється ставати імператором і відсилає знаки імператорської влади (корону та пурпурову мантію) у Константинополь імператору Зенону. Під тиском Одоакра римський сенат ухвалює рішення підкоритися імператору Візантійської імперії, а на території Італії створюють першу варварську державу, королем котрої стає Одоакр. Західна Римська імперія припинила своє існування.

1903 - У Лондоні завершується ІІ з''їзд Російської СДРП - партія розколюється на меншовиків та більшовиків.

1913 - У Копенгагені відкривають пам''ятник Русалочці - героїні казки Ганса Крістіана Андерсена. Скульптуру, котру виготовив Едуард Еріксен, місту подарував пивовар Карл Якобсен, він свого часу був настільки вражений балетом Ганса Бека "Русалочка", що вирішив увічнити головного персонажа казки. Моделями для скульптури була балерина, виконавиця головної партії, дружина майстра Еліна.

1926 - У Нью-Йорку на 32-у році життя помирає Рудольф Валентино, зірка американського німого кіно, ідол і мрія мільйонів жінок. Попрощатися з Валентино прийшло понад 100 тисяч шанувальників, після чого тіло для поховання поїздом перевозять до Голівуду.

1939 – Москва. Міністр іноземних справ Німеччини Йоахім Ріббентроп та комісар у закордонних справах СРСР В”ячеслав Молотов після кількагодинних переговорів у присутності Сталіна підписують радянсько-німецький пакт про ненапад терміном на 10 років.

1977 - У Каліфорнії - перший політ на літальному апараті, що приводиться в рух мускульною силою людини. Апарат важить 32 кілограми, розмах його крил - 29 метрів. Сконструював це чудо Пол Маккреді. Пілот, точніше - велосипедист Браян Аллен зумів пролетіти за 6 хвилин менше двох кілометрів, а далі духу не вистачило і апарат приземлився.

А у 1999-му - Через 50 років Берлін знову став столицею Німеччини - цього дня канцлер Герхард Шредер переїхав до свого офісу у Берліні.
XS
SM
MD
LG