Доступність посилання

ТОП новини

Український ринок бензину: чого чекати після підписання “нафтового меморандуму”?


Кирило Булкін Київ, 23 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Прем’єр-міністр Віктор Янукович і найбільші гравці нафтового ринку підписали меморандум про партнерство. Чи гарантує цей документ спокійне майбутнє українським споживачам і яких змін варто очікувати на вітчизняному ринку бензину найближчим часом? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: заступник директора НПЦ “Психея”, головний редактор нафтового огляду “Термінал” Геннадій Рябцев та директор Інституту приватизації, управління власністю та інвестицій Олександр Рябченко.


Однією з характерних ознак документу, підписаного урядом і нафтотрейдерами, є відсутність конкретних цифр, що визначали б ціни на нафтопродукти або встановлювали певні обмеження чи формули щодо формування цих цін. На думку деяких фахівців, це може свідчити про існування прихованих домовленостей, щодо майбутнього зростання цін на пальне. Однак директор Інституту приватизації, управління власністю та інвестицій Олександр Рябченко вважає відсутність конкретних цифр у меморандумі позитивом – інший підхід, на його думку, суперечив би ринковим принципам. Що ж до самого меморандуму, то Олександр Рябченко зазначає.

“Я вважаю, що питання дуже болюче. Уряд не повинен відсторонитися від нього, не дивлячись на те, що відбувається. В нас є об’єктивні тенденції світові і можна обрахувати скільки може бути вартість бензину в Україні. Разом з тим треба впливати на ту ситуацію. Тому я думаю, що уряд повинен діяти. Можна підписати спочатку меморандум. Це ще не означає, що все буде гаразд і вже все вирішено, але таке болюче питання повинно бути на увазі і завжди повинен бути контакт між продавцями і урядовцями, щоби було розуміння, існував контроль, але ринок буде домінувати”.

Заступник директора НПЦ “Психея”, головний редактор нафтового огляду “Термінал” Геннадій Рябцев загалом схвально ставиться до підписаного меморандуму, але вважає, що його ефективність залежатиме від майбутніх дій уряду та нафтотрейдерів.

“Я не думаю, що цей меморандум, який було підписано, якимсь чином чи то цього тижня, чи то наступного тижня змінить ситуацію на ринку нафтопродуктів. Цей меморандум можна назвати першим кроком на шляху порозуміння між нинішнім урядом та українськими нафтотрейдерами. Він містить головним чином стислі і загальні фрази, які можуть розглядатися лише як керівництво до дії. Яким чином розвиватимуться події далі, то це покаже те, яким чином цей меморандум буде впроваджено в життя за рахунок підписання відповідних постанов уряду, прийняття указів Президента і відповідних дій українських нафтотрейдерів”.

Має, підписаний меморандум, на думку Геннадія Рябцева, і недоліки. Головним з них експерт вважає те, що документ було ухвалено без участі жодної організації, яка представляла би права споживачів.
XS
SM
MD
LG