Доступність посилання

ТОП новини

День Державного прапора.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 23 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Україні відзначають День прапора. Синьо-жовтий колір державного стягу Верховна Рада України затвердила у вересні 1991-го року. Однак синьо-жовте знамено як національне в Україні почали використовувати раніше, ще наприкінці 80-их років, — тоді його піднімали зібраннях та мітингах Народного Руху.


Одним із перших міст на Сході України, де на світанку української Незалежності з’явився синьо-жовтий прапор, був Дніпропетровськ. Тодішні «рухівці» підняли його над площею, у центрі міста, і охороняли кілька днів, аж поки не розігнала міліція. Тоді жовто-синій стяг ще не мав статусу державного, і той, хто стояв під ним, певною мірою ризикував. Пізніше, у серпні 1991-го року, національний прапор замайорів над міською радою.

На прохання «Радіо Свобода» про перше офіційне підняття синьо-жовтого прапора у Дніпропетровську згадує один із ініціаторів й учасників тієї події, лідер місцевого осередку Народного Руху, а нині — Української Народної партії, Іван Шулик.

«Офіційно ми підняли прапор 28-го серпня. Це 1991-ий рік. Коли над парламентом піднімався прапор, в той же час ми підняли прапор при вході до міськради. Була досягнута домовленість, вирвана така, погодження від міськради про те, що наступного дня буде вже піднято національний прапор на вершині будинку.

І так і сталося. 29-го, поруч з тодішнім державним прапором, я і ще група людей, а взагалі при зібранні декількох тисяч людей, — ми підняли прапор над міськрадою.В Галичині вже рік, більше вже він майорів над міськрадами. А у нас — піднятий одними із перших.

Це була наша перемога, тому що ми не просто взяли й підняли, силовим методом, а шляхом тиску політичного ми змусили тодішнє керівництво міста навіть взяти участь у піднятті цього прапора».


Розповів про першу офіційну появу синьо-жовтого прапора у Дніпропетровську один із активістів Народного Руху Іван Шулик.
XS
SM
MD
LG