Доступність посилання

ТОП новини

Екологічна катастрофа в Одесі.


Петро Каландирець Одеса, 23 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Одесі продовжують підраховувати збитки, завдані внаслідок розливу нафти з контейнеровоза під прапором Ліберії. Офіційні установи працюють над позовами проти іноземного судновласника.

Ушкоджена частина судна.
Надзвичайна подія в акваторії Чорного моря сталася п’ять днів тому, але пристрасті досі не вщухають.

Судно під прапором Ліберії зіткнулося з причалом під час швартування, через пошкодження корми нафта вилилася у море. За кілька днів роботи працівники спеціальних служб Одеського порту зібрали близько 70 тонн нафти.

У порту причиною аварії називають „людський фактор”. Тим часом, голова депутатської комісії з екологічних питань Одеської міськради В’ячеслав Крук назвав винними у нинішній екологічній катастрофі – капітана судна, керівництво Одеського порту та служби, які мають за завдання оперативно реагувати на подібні надзвичайні ситуації.

Його колега Костянтин Шпилєвой пішов ще далі. Він назвав територію порту справжньою загрозою для екологічної безпеки причорноморського міста.

„Комісії слід розібратися, що стало справжньою причиною пошкодження корпусу судна. На мою думку, причали державного підприємства були не готові до прийому подібного контейнеровоза, хоча робили це вже неодноразово. Порт, розташований у центрі Одеси, є екологічно небезпечним виробництвом.”, - сказав депутат міськради Костянтин Шпилєвой.

Він вважає, що саме керівництво порту винне у тому, що нафтові плями потрапили на міські пляжі, бо ліквідацію наслідків аварії спеціальні служби розпочали із запізненням.

Внаслідок цього курортники після купання побачили на своїх тілах нафтові плями. Що стосується розміру збитків, інспекція охорони Чорного моря вже повідомила, що через суд буде вимагати стягнення зі власника судна під прапором Ліберії 24 мільйони американських доларів. Суму штрафу у разі задоволення позову розподілять між Одеським міським, обласним та державним бюджетами.

Нині спеціальна комісія визначає винних не лише у розливі нафти. Багатьох цікавить також відповідь на запитання, чому частина з нафтової плями таки потрапила з акваторії порту на територію найбільшого міського пляжу „Лузанівка”?
XS
SM
MD
LG