Доступність посилання

ТОП новини

Президент України на відкритті пам`ятника Чорноволу закликав провести нове розслідування обставин його загибелі.


Павло Вольвач Київ, 23 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Президент України доручив правоохоронцям провести нове розслідування обставин загибелі В`ячеслава Чорновола, колишнього лідера Народного руху України, що загинув у автомобільній катастрофі сім років тому. За офіційною версією, це була випадкова аварія, але оглядачі не виключають політичних мотивів. У переддень свята – Дня Незалежності - в Києві відкрили пам’ятник Чорноволу.

Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу.
На урочистості прибули прем’єр-міністр Віктор Янукович, віце-прем’єр Дмитро Табачник, керівник секретаріату Президента Олег Рибачук, перший президент Леонід Кравчук, інші політичні, громадські та культурні діячі. Зрозуміло, що майданчик на перехресті вулиці Грушевського та Музейного провулку був оточений щільним кордоном охорони, оминути яких могли лише занесені у спеціальний список, та й то попередньо пройшовши так звану “рамку”. Доходило до парадоксів. Так, спочатку не пускали навіть сестру В”ячеслава Максимовича, Валентину Чорновіл.

Пані Валентина: “Повинні бути якісь запрошення, коли має бути Президент. Але чому сестри Чорновола немає в цих списках і чому у мене немає запрошення? Чорновіл оголошував суху голодовку, коли мене було затримано тоді, у 72-році. Він любив мене як сестру. І тому мені цього пам’ятника, зрештою, не треба, коли я не можу до нього доступитися, до рідного брата”.

Відкрив короткий мітинг голова Народного руху Борис Тарасюк. Він наголосив на величезному значенні В’ячеслава Чорновола в житті сучасної України і провів паралель між ним та Іваном Франком, чий 150-річний ювілей Україна невдовзі відзначатиме.

Борис Тарасюк: “Чорновіл був справжнім каменярем, який лупав комуністичну скалу і разом із Народним Рухом її розколов”.

Президент України, зокрема, зазначив, що справа загибелі Чорновола ще потребує розкриття.

Віктор Ющенко: “Ми зараз повертаємося знову до цього питання. І я переконаний, що ми повинні вийти на якісно інші висновки, виходячи з тих матеріалів, які сьогодні накопичилися у прокуратурі, в слідчих органах. Висновки, які скоріше всього нас підведуть до того, що це не була побутова історія”.

Автор бронзової скульптури В’ячеслава Чорновола - Богдан Мазур.
XS
SM
MD
LG