Доступність посилання

ТОП новини

Через брак добровольців на американських резервістів може очікувати Ірак та Афганістан.


Сергій Куделя Вашингтон, 23 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Понад дві тисячі резервістів морської піхоти США можуть у найближчі місяці викликати на військову службу до Афганістані та Іраку. Таке рішення американське військове командування ухвалило вперше від початку іракської кампанії у березні 2003 року.

Афганістан -- американські солдати патрулюють вулиці Кандагару, 6 серпня 2006 р.
Майже 60 тисяч досвідчених морських піхотинців перебувають у постійному резерві американської армії. Однак повернутися до активної військової служби вони можуть переважно лише за власним бажанням. Примусове залучення резервістів відбувається лише у виняткових випадках і за особистим дозволом президента США. Саме такий дозвіл президент Буш надав наприкінці минулого місяця у зв’язку із браком добровольців. Як відзначають у Пентагоні, дедалі менше колишніх військових відповідають згодою на заклики командування повернутися до військової служби. Тепер очікують, що близько двох тисяч резервістів морської піхоти США отримають найближчим часом виклик на фронт. І це буде наказ, які вони будуть зобов’язані виконати.

На думку експертів, брак охочих повернутися до активної військової служби відображає дедалі більший скепсис громадськості у США щодо воєнної кампанії в Іраку. За останніми опитуваннями громадської думки, більше половини американців вважають, що воєнні дії в Іраку не пов’язані з війною проти тероризму. Також 53% називають війну помилкою, а майже дві третини вважають безуспішними спроби встановити порядок та стабільність в Іраку.

Демократи використовують таке негативне ставлення американців до війни, щоб повернути собі контроль принаймі над однією з палат Конгресу США. У цьогорічній виборчій кампанії лідери демократичної партії виступають за початок виведення американських військ з Іраку. Водночас президент Буш і надалі відмовляється зменшувати там американський військовий контингент. Отже, як вважають спостерігачі, рішення президента щодо примусового залучення резервістів може ще більше послабити позиції республіканців на виборах до Конгресу.
XS
SM
MD
LG