Доступність посилання

ТОП новини

Деякі англіканці-протестанти навертаються в католицизм на Великдень


Архієпископ Кентерберійський Роуен Вільямс та Папа Римський Бенедикт XVI, Лондон, 17 вересня 2010 року
Архієпископ Кентерберійський Роуен Вільямс та Папа Римський Бенедикт XVI, Лондон, 17 вересня 2010 року

Лондон – Очікується, що на ці Великодні свята понад 900 вірних Англіканської церкви, що є державною в Англії, навернуться у католицизм. Вони зроблять це на знак протесту проти рішення Англіканської церкви дозволити рукопокладання у єпископи жінок.

Протестанти-англіканці, що навернуться в католицизм на Великдень, приєднаються до Ординаріату. Це секція Католицької церкви, яку спеціально для них створив Папа Римський Бенедикт XVI.

Ця група вірних із єпархій в Англії й Вельсі включає 61-го колишнього священика. Один із них – отець Ед Томлінсон, який залишив посаду пароха церкви в містечку Танбридж Веллз. За його словами, у нього не залишилося іншого вибору.

«Упродовж багатьох років у Англіканській церкві мене вчили цінностям, які формувалися століттями, – каже він. – Але в останній час Загальний Сино
перетворив Церкву з місця віри на такий собі удаваний парламент, де проблеми можна просто ставити на голосування і таким чином, в один момент змінювати віру. Тож сам фундамент Церкви став нестійким. Тож я все більше розумів, що нам потрібна єдність і безпека, які католицизм дає через постать Папи і через свої вчення».

Отець Томлінсон також зауважив, що він і йому подібні не є проти рівних прав жінок. «Якщо дивитися на це з погляду на рівність між людьми, то у жінці-єпископі нема нічого поганого. Я пристрасно вірю у рівність. Я одружений із чудовою дружиною, яка працює реставратором картин. І Церква каже, що всі є рівними. Тож нема навіть питання щодо рівності. Але питання є в тому, чи ми всі однакові і рівні, чи різні і рівні. Я хочу вірити у рівність, за якої чоловіки і жінки є різними і рівними. Де вони мають різні ролі і функції і за це цінуються Церквою. Чоловік і мати є подібними, але все-таки різними, і ця різниця має цінуватися. На службі Божій я, як священик, представляю Ісуса Христа на останній вечері, коли він одружується зі своєю нареченою-Церквою. Якби на Різдво мене у Різдвяній драмі вибрали грати роль Богородиці, це могло б дещо відволікти увагу від серйозності цієї події», – зазначив священик.

У березні перша хвиля англіканців – близько 600 осіб – офіційно залишила церкву. Вони прибули на службу Божу на честь Попільної середи, перш ніж провести Великий піст у приготуваннях до навернення в католики.

П’ятьох колишніх англіканських єпископів уже було рукопокладено у римо-католицькі священики.

Погіршення стосунків

Експерти кажуть, що створення Папою Римським Ординаріату для навернених англіканців у час, коли в Англіканській церкві становище є напруженим, погіршило англікансько-католицькі стосунки.

Водночас Джордж Стак, який невдовзі стане найвищим католицьким єпископом Вельсу, віддав належне розумінню, з яким англіканці поставилися до існування нової групи. Він сказав, що Ординаріат дозволить англіканцям приєднатися до Католицької церкви окремою групою, зберігши свою окрему тотожність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG