Доступність посилання

ТОП новини

Урочисті заходи з нагоди 15-ї річниці Незалежності України на Софійській площі.


Кирило Булкін Київ, 24 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Перше, що впадало у вічі по виході з найближчого до святої Софії метро “Золоті ворота” – це групи людей під транспарантами з назвами столичних районів. Між групами металися стурбовані громадяни, що не завжди могли одразу відшукати місце, де було “призначено збір”.


Перше, що впадало у вічі по виході з найближчого до святої Софії метро “Золоті ворота” – це групи людей під транспарантами з назвами столичних районів. Між групами металися стурбовані громадяни, що не завжди могли одразу відшукати місце, де було “призначено збір”.

Голоси з натовпу: “Девочки, по той стороне надо идти... Нам сказали, где мы должны стоять… И Оболонь туда пошла еще… Мне – галочку бы поставили…”

Та, судячи з організовано і вчасно заповненої святкувальниками Софійської площі, кожен свою групу зрештою знайшов і до місця призначення потрапив без ускладнень.

Звуки молебню

А це вже святковий молебень за участю представників різних конфесій. У храмі – Президент з дружиною, Прем’єр-міністр, Голова Верховної Ради, урядовці та посадовці, екс-президент Леонід Кучма. Ну, і священнослужителі, звичайно. Останні почергово виголошують молитви за Україну. Поряд з подяками за незалежність та проханнями про процвітання держави звучать і слова каяття за те, що ця держава ще є далеко не такою, якою її хоче бачити Бог.

Кардинал Любомир Гузар: “Ми не зуміли засипати глибоку прірву між владними структурами і громадянами. Ми все ще готові за гроші продати все, навіть власну душу. Господи, прости нам це!”

Після молебню було кількахвилинне чекання (судячи з картинки на екрані, Президент оглядав Софійський заповідник), прохід почесної варти і, зрештою, виступ Президента.

Віктор Ющенко: “За 15 років Незалежності ми навчились бути народом, державою, і набуваємо знань, щоб стати нацією. У цьому наша справжня історична перемога”.

У своїй промові Віктор Ющенко, крім погляду в минуле, теперішнє та майбутнє України, дав певні настанови усім, хто працює у владних структурах:

“Як глава держави, я звертаюсь від імені суспільства до всіх, кому український народ надав владні обов’язки. Влада – не привілей, а відповідальність”.

По закінченні Президентського виступу святкові заходи тривали. Дехто з учасників свята – як почесних, так і пересічних – поділився своїми враженнями.

Народний депутат України 2-го скликання, капітан 1-го рангу Євген Лупаков.

Євген Лупаков: “Добрі свята. Єдине, що трагедія позавчорашня трохи зіпсувала наші свята, але враження добрі. І те, що сказав Президент – що країна відроджується, оце головне”.

Колишній віце-прем’єр-міністр в уряді Віктора Ющенка Микола Жулинський: “Промова президента була дуже чітко закцентована і я дуже гордий з того, що він показав, хто глава держави”.

І – декілька пересічних учасників свята.

1 респондентка

“Нам дуже сподобалося. Цікаво було”.

2 респондент

“Сильно дуже багато божественного. Це добре, но не треба забувати і той час, який відбувався раніше”.

3 респондентка

“Я гнітюче вражена. Тому що я була на Софійському майдані як в окупаційній зоні. Переважна більшість людей розмовляє російською мовою. Люди, які стояли в охороні, розмовляли тільки російською”.

4 респондент

“Радуємося. Но тільки звичайно, що трагедія трошки помрачила наше, так сказать, свято... Но в той же час “Динамо” і “Шахтар” вийшли в Лігу Чемпіонів, і ми раді” (сміється).
XS
SM
MD
LG