Доступність посилання

ТОП новини

Угорський досвід: Бальнеологія справно наповнює деякі місцеві бюджети в Угорщині.


Василь Плоскіна Бударешт, 24 серпня 2006 (RadioSvoboda.ua)– Куротне містечко Гейвіз на Балатоні стабільно утримує пальму першості серед інших угорських міст щодо рівня доходів на душу населення. Місцеві жителі практично забули, що таке безробіття і мають на життя в середньому в півтора-два рази більше грошей, ніж їхні співвітчизники. Не останню роль в покращенні їхнього родинного добробуту і в наповненні міського бюджету відіграє бальнеологія - перспективна галузь курортології. Інакше кажучи, використання цілющих властивостей місцевих термальних джерел.

Про термальні води Паннонії (так у давнину називали римську провінцію в басейні річок Тиси та Дунаю) зі вдячністю згадували ще древні латиняни. Серед руїн Аквінкума, військової залоги римлян у Буді, сучасні археологи відкопали рештки великого мармурового басейну, в який самопливом набігали природні гарячі струмені земних надр, щоб оздоровлювати організм жителів гарнізону. Тривалий час цілющими властивостями термальних вод Угорщини користувались тільки угорські й австрійські вельможі – члени королівських та цісарських родин, ерцгерцоги, барони й графи. І тільки у ХХ столітті бальнеологія отримала широковизнаний офіційний статус в Угорщині. У цьому плані мешканцям містечка Гейвіз, розташованому неподалік південного узбережжя озера Балатон, можна сказати, пощастило подвійно. Адже, крім сусідства з відомими угорськими курортами, з недавніх пір тут запрацювали на повну потужність бальнеологічні купальні. Наплив курортників та іноземних туристів виявився настільки солідним, що в розпал літнього сезону населення Гейвіза збільшується майже в 25 разів! Член міського самоврядування Ласло Ловаї пояснює це так:

"Цілком очевидно, що така сила туристів, а ми підрахували, що в окремі дні їхня кількість сягає до ста тисяч осіб, приїздить до нас витрачати свої гроші. Вони купують вхідні квитки на бальнеологічні процедури, бронюють місця в приватних готелях, замовляють обіди в наших ресторанах, ходять влітку на пляжі Балатона, в районі якого панує особливий, подібний до середземноморського, мікроклімат. І ми робимо все для того, щоб вони повернулися до нас бодай ще один раз".

Дійсно, варто пройтися вулицями Гейвіза, щоб переконатися в правдивості слів пана Ловаї. На центральних вулицях містах не злічити різноманітних крамничок, кафе, косметичних салонів, є навіть картинна галерея. Тротуари впорядковані зі смаком, на кожному кроці квітнуть косиці, не бракує з вигадкою зроблених рукотворних фонтанів… Таке враження, що всі 4 тисячі мешканців цього міста аж ніяк не сидять, згорнувши руки. Та й не дивно, бо після Будапешта саме в Гейвізі збудовано найбільше готелів екстракласу і справно діють так звані мікробізнеси.

Зовсім інший ефект отримуєш, побувавши в найбіднішому регіоні Угорщини – області Боршод-Абауй-Земплен. Жителі сільця Кішчеч зараз промишляють тим, що ходять визбирувати на картопляне поле залишки урожаю: зазвичай це некондиційні чи ушкоджені картоплини, автоматично вибракувані комбайном. Власникам все одно вже немає сенсу оберігати плантацію за допомогою охорони зі сторожовими собаками, тому вони спокійно дозволяють місцевим так би мовити підчистити поле, щоб вони не йшли красти. Одна молода циганка з другом прийшла сюди набрати собі запас картоплі на зиму.

"Ми вже від учора заготовлюємо собі овочі. Назбирали три здоровущі лантухи картоплі. Чим погано? Правда ж, Акоше? Я і сьогодні йому сказала: “Ходімо хутчіше, татусю, поки є змога щось знайти на полі, бо потім інші все визбирають”, - звернулася хазяйновита молодичка до свого чоловіка.

Вона розповіла, що з двохсот двадцяти жителів їхнього сільця тільки десятьом випадає постійна робота, інші перебиваються виплатами по безробіттю. До речі, шосе, яке веде сюди, востаннє ремонтували 11 років тому. В селі нема водогону, не проведений газ, а крамниця в цьому році працювала всього два тижні. І як тут не згадати мешканців Гейвіза, які вважають, що добробут з неба не падає, його потрібно створювати, в тому числі і своїми руками. А в Україні ще додають: під лежачий камінь вода не тече.
XS
SM
MD
LG