Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентарі хочуть, щоб Європа активніше розв»язувала кризу в Лівані.


Наталія Вікуліна Брюссель, 24 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європарламентарі виступають за те, щоб країни Євросоюзу брали активнішу участь у розв''язанні кризи в Лівані. Про це заявив у четвер голова Європарламенту Хосеп Боррель. Він провів з групою євродепутатів та керівниками парламентів Греції, Тунісу і Єгипту зустрічі, присвячені кризі на Близькому Сході.

Після виникнення кризи в Лівані Європа, на жаль, ще раз показала, що не може говорити одним голосом, сказала євродепутатка від Франції Токіа Саіфі. Європарламентарії вважають, що для нормалізації ситуації на Близькому Сході Європа має більше співпрацювати з середземноморськими країнами. У розв''язанні кризи мають брати участь всі країни регіону. Євродепутати очікують, що члени Євросоюзу не боятимуться рішучіших зобов''язань щодо Лівану і візьмуть найактивнішу участь у миротворчих силах ООН у регіоні. Говорить Хосеп Боррель:

“По-перше, ми підтримуємо резолюцію 1701 Ради Безпеки ООН. По-друге, європарламентарі погодилися з тим, що європейські країни повинні брати якомога активнішу участь у силах ООН у Лівані UNIFIL. По-третє, ми виступаємо за те, аби мандат щодо миротворців у Лівані було визначено чітко”.

Нині Європа затягує відрядження до Лівану своїх “блакитних шоломів”. Нещодавно Франція оголосила, що надішле до регіону 200 своїх вояків замість очікуваних 3,5 тисяч. Париж вказує при цьому на те, що мандат миротворців залишається неясним. Тобто, досі не зрозуміло, хто роззброюватиме угруповання “Хезболла”. Говорить європарламентар від Кіпру Йоанніс Касулідес:

“Я думаю, буде правильним очікувати спеціального мандату щодо правил участі миротворців. Чи збираються учасники миротворчих сил – наприклад, європейські солдати – робити те, чого не змогла ізраїльська армія і чого не може ліванська армія? Чи будуть вони роззброювати „Хезболла”? Слід роз''яснити, що всі ці питання потребують політичного вирішення, яке можна знайти за згоди обох сторін”.

Європарламентарі сподіваються, що їхню позицію почують на зустрічі в п''ятницю міністри закордонних справ країн ЄС та генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Очікується, що учасники чіткіше скажуть, як країни ЄС збираються брати участь у миротворчих силах ООН у Лівані.
XS
SM
MD
LG