Доступність посилання

ТОП новини

Впливова чеська газета "Лідове новіни": до Дня Незалежності – з українським додатком


Оксана Пеленська Прага, 24 серпня 2006 р. ( RadioSvoboda.org) - Зі спеціальним додатком українською мовою вийшла сьогодні авторитетна чеська газета ’’Лідове новіни’’. Таким шляхом редакція щоденника привітала тисячі громадян України, які нині живуть і працюють в Чехії, з Днем незалежності. У спеціальному числі ’’Лідових новін’’ матеріали про те, з якими проблемами зустрічається у своєму щоденному житті найбільша на чеських теренах національна меншина, як історично складались українсько-чеські відносини і де в Празі можна покуштувати найсмачніший український борщ.

За статистикою з нинішніх українських "Лідових новин", в Чехії живе 88 тисяч українських громадян. За неофіційними даними, це число треба подвоїти. Саме до цих майже двохсот тисяч українців звертається зі словами подяки української мовою редактор газети Любош Палата. "Завдяки вам, дорогі співгромадяни, - читаємо в ’’Лідових новінах’’, - Чеська Республіка переживає нині чи не найкращий період своєї історії".


Чехи перед українцями в боргу, адже українці в Чехії зводять житло і промислові будівлі, доглядають за хворими часто за меншу платню, ніж чехи. Чеський журналіст наголошує, що чехи мали б уважніше придивитись до потреб українців. Спеціально для Радіо "Свобода" Любош Палата зазначив:

"Потрібно покращити роботу поліції для іноземців. Адже хто хоч раз побував там, знає, що приміщення поліції тісні, там стоять величезні черги людей. Це недостойні умови. І друга річ. Якщо взяти до уваги, що в Чехії живе і працює близько двохсот тисяч українців, то щонайменше дивно, що вони не мають тут початкових і середніх шкіл, про ВУЗи я вже не говорю. Це, на мій погляд, аномалія. Справою мала б зайнятись і українська громада, і Чеська держава".

Чеський журналіст порівнює життя теперішньої, третьої хвилі української еміграції в Чеській Республіці з міжвоєнним періодом. У 20-30-ті роки українцям за підтримки тодішнього президента Томаша Масарика вдалось організувати в Празі роботу Українського Вільного Університету, Педагогічного Інституту імені Драгоманова, Української Господарської Академії в Подєбрадах, українських бібліотек, гімназії і навіть сиротинця. Про ці славні сторінки українсько-чеської співпраці розповідає спеціальне українське число празьких ’’Лідових новін’’. На жаль, вважає ще один редактор українського числа газети Петр Заваділ, ці історичні факти мало відомі і чехам, і українцям. Петр Заваділ:


"Нашою метою є інформувати чеських читачів про українців. З іншого боку, ми хотіли звернутись до українських читачів, до тих, хто володіє чеською мовою, дати їм практичну інформацію. Потрібно всім знати, які проблеми мають українці в Чеській Республіці. Ми хотіли написати про різних людей, які тут працюють, наприклад, і про українську кухню, про українські традиції".

У нинішньому спеціальному числі празьких "Лідових новін" інформації про страхування для іноземців, про програму працевлаштування українських громадян, підготовлену чеським Міністерства праці й соціальних справ, і про те, що чехи з радістю ласують українським борщем і варениками. Як зазначили чеські журналісти, видання "Лідових новін" українською мовою підготовлене спеціально до Дня незалежності України.
XS
SM
MD
LG