Доступність посилання

ТОП новини

Павла Лазаренка засудили у США на 9 років ув’язнення і оштрафували на 10 мільйонів доларів


Як заявив суддя Мартин Дженкинз, він уважає за належне дати значний термін – 108 місяців, тобто 9 років.


Як заявив суддя Мартин Дженкинз, він уважає за належне дати значний термін – 108 місяців, тобто 9 років.

Два роки тому суд присяжних визнав Павла Лазаренка винним у відмиванні грошей, шахрайстві з банківськими переказами і здирництві. Вирок оголосили на судовому засіданні в Сан-Франциско у п’ятницю.

Протягом наступних 90 днів суддя також оголосить рішення про фінансові відшкодування, що їх муситиме сплатити колишній голова українського уряду.

Прокуратура домагалася для Лазаренка найбільшого можливого терміну ув’язнення в 18 років, а також загалом понад 66 мільйонів доларів відшкодувань і штрафу.

Максимального терміну для Лазаренка прокуратура вимагала задля того, щоб колишній прем’єр не міг знову експлуатувати українських громадян.

Федеральний прокурор Пітер Акселрод раніше заявляв:

«Звинувачений поводився кричуще: він зловжив посадою, щоби здобути собі десятки мільйонів (доларів) за рахунок українського народу, а потім намагався скористатися з нашої (американської) банківської системи, щоби переховати свої злочинні набутки».

Захист намагався зменшити вирок до чотирьох років. Близько трьох з половиною років Лазаренко вже пробув в американській в’язниці, перш ніж його перевели на домашній арешт. За словами адвокатів, якщо апеляційний суд не скасує вирок, цей час йому зарахують, і йому залишиться відсидіти близько п’яти років.

Раніше Лазаренко вже оскаржив вердикт, що визнав його вину. Він сказав агентству Ройтерз, що очікує на оскарження і цього вироку. За його словами, його захист готує оскарження вже півтора року.

Нині 53-річний Павло Лазаренко відкидає звинувачення і заперечує, що зловживав державними чи громадськими коштами і брав хабарі за надання державних контрактів чи пільг, а стверджує натомість, що цілком легально заробив в Україні свої мільйони доларів.

Один із його адвокатів, Данієл Горовиц, в інтерв’ю Радіо Свобода напередодні судового засідання назвав Лазаренка «героєм України» й заявив дослівно: «Коли він був в Україні, це була пострадянська країна, де не було ні законів, ні правил. Він виступав за демократію. У його партії «Громада» було найбільше жінок, найбільше людей різного етнічних груп – євреїв, мусульман, християн, – і всі вони працювали разом, на відміну від старої радянської бюрократії на чолі з його супротивником Кучмою. Отож Сполучені Штати зробили помилку».

За словами Горовица, суддя мав би зрозуміти, що переслідування Лазаренка було політичне й що колишній прем’єр в Україні «боровся за свободу, як тільки міг», – і відпустити Лазаренка додому, до України.
XS
SM
MD
LG