Доступність посилання

ТОП новини

Музеєві-садибі в Нагуєвичах і літературному музеєві Івана Франка у Львові присвоять статус національних


Галина Терещук Львів, 27 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Понад 15 тисяч людей приїхали 27 серпня у Нагуєвичі – родинне село Івана Франка, що на Львівщині – щоби вшанувати 150-річчя від дня народження видатного письменника, публіциста, філософа, громадського діяча. У Нагуєвичах та Львові побував президент України Віктор Ющенко. На рідній землі видатного українця глава держави говорив про єдину Україну, єдину державну українську мову і Соборну Церкву.


«Нам пора для України жить» – ці слова Івана Франка можна було побачити на біг-бордах уздовж дороги, що веде у Нагуєвичі. Згадав про них у родинному Франковому селі і президент України Віктор Ющенко, який у своїй промові зауважив, що Україна повинна бути єдиною.

Він також пообіцяв, що всі держслужбовці розмовлятимуть українською мовою: «Втрата мови – це втрата нації. Українською мовою буде говорити нація і пишатиметься, що та мова, яка виплекана не одним десятком поколінь наших дідів та прадідів, яка пройшла через уста Шевченка і Франка, дійшла до нашого покоління і збагачуватиме її. Я переконаний, що з цією місією нація справиться. Понад усе я люблю прозу Франка. Пам’ятаю його заклики про те, що ми повинні бути українцями на цілій українській землі, а не окремо на Галичині чи Буковині».

Президент України вперше у своєму житті відвідав музей-садибу Івана Франка в Нагуєвичах. Планувалося, що тут він мав відкрити Будинок літератора, у якому могли б зупинятися та жити дослідники творчості Каменяра, письменники. Однак місцева влада не встигла довести його до ладу. Тому будинок літератора відкриють уже, мабуть, на якусь наступну річницю. Не побачив глава держави і погані дороги у Дрогобичі та довколишніх селах – адже в Нагуєвичі зі Львова його доставили на гелікоптері.

Загалом уряд надав понад 8 мільйонів гривень на підготовку до ювілею Івана Франка. Левова частку цих коштів витратили на газифікацію Нагуєвич, дорогу до села, ремонт школи та вже згадане будівництво Будинку літератора. Понад 100 тисяч гривень витрачено на видання творів Івана Франка. Як зазначають франкознавці, це надто мізерна сума для того, аби твори Івана Франка заполонили книжкові крамниці. Однак, за словами президента України, цього року у Львові розпочнуть видавати стотомне зібрання творів Франка.

Цікаво, що уряд, очолюваний нині Віктором Януковичем, на святкуваннях 150-річчя Франка на Львівщині представляв лише міністр культури та туризму Ігор Ліховий.

Опісля відвідин Франкового родинного села глава держави відлетів у Львів, де поклав квіти на могилу Каменяра на Личаківському цвинтарі і побував на урочистій академії у Львівській опері.

Чимало українських літераторів, присутніх на святі, зауважували, що 150-літній ювілей Івана Франка «районізували», замкнувши його до Нагуєвич. Частину концертів та інших культурних акцій варто було б провести у Львові, не кажучи вже про Київ, казали вони. Тоді б їх змогли відвідати не лише львів’яни та кияни, але й численні гості і туристи.

У тих, хто цікавився урочистостями, склалося враження, ніби влада побоювалася, що політизовані галичани зустрінуть Віктора Ющенка непривітно чи навіть пікетами. Принаймні час прибуття президента до Львова та графік його роботи тут залишався не відомим іще навіть зранку 27 серпня. Однак у Нагуєвичах люди все ж скандували, хоч і не так дружно, як рік чи півтора тому, і не вельми голосно: «Ю-щен-ко!»
XS
SM
MD
LG