Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному відкрито пам’ятник княгині Марії Несвицькій.


Валентина Одарченко Рівне, 28 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Відтепер у день православного свята Першої Пречистої рівняни після служби у храмах покладатимуть квіти до пам’ятників двом Маріям – небесній і земній - покровителькам свого міста.

Альтанка Марії Несвицької у новому сквері.
Пам’ятник Марії Богородиці був споруджений у центрі Рівного у 1770 році під час нашестя чуми. Кажуть, після цього хвороба відступила від міста. Юний мешканець Рівного, письменник Валентин Короленко, прямуючи до гімназії, щодня молився біля пам’ятника, як і більшість його земляків. У радянські часи пам’ятник знищили, і лише кілька років тому поновили на старому місці. Рівняни вірять, що Мадонна сприяє їм, і часто звертаються до своєї Марії в години радісні і сумні.

Але від учора рівненські молодята кластимуть квіти до підніжжя пам’ятника ще одній Марії – земній покровительці міста, княгині Несвицькій. Рівно через півтисячоліття після великого дарунку Несвицької мешканцям тоді ще невеличкого поселення Рівне її увічнили у білому мармурі на оновленій вулиці Соборній. Рівняни, котрі прийшли на відкриття альтанки з пам’ятником у День міста, добре знають, чим вони зобов’язані Несвицькій.

Дівчинка: “Я знаю, що до Несвицької Рівне було звичайним селом. А вона збудувала тут дерев’яний замок і обнесла його ровом. До замку можна було потрапити з трьох шляхів, і з того часу герб Рівного – вежа з трьома брамами”.

Чоловік: “Вона виборола Магдебурзьке право, і саме завдяки їй Рівне стало містом…”

Голос: “Це людина, яка дійсно варта уваги нас, рівнян, сущих на землі сьогодні, бо вона зробила добру справу – для малого поселення домоглася права міста, розбудувала його. І ось на сьогодні ми маємо прекрасний обласний центр - місто Рівне. Це її заслуга, тому ми повинні її шанувати і бути їй вдячними”.

Голос 2: “Сьогодні дійсно велике свято - День міста з відкриттям цього пам’ятника й оформленням цього місця. Скверик стане і місцем відпочинку, куди приходитимуть люди з дітьми та онуками…”

Марія Несвицька сидить у кріслі, схожому на трон, у найдавнішій, нині центральній частині Рівного, де посадили скверик поряд із щойно завершеними новобудовами. Під будинками відкрито великий підземний торговий центр як нагадування про те, що саме Несвицька домоглася для Рівного права проведення ще й щорічних королівських ярмарок. Скульптор Володимир Шолудько, не маючи її портрета, після ретельного вивчення біографії княгині дійшов висновку, що вона була подібною до своєї сучасниці княгині Радзивіл.

Відкриття пам’ятника освятили патріарх всія України-Руси Філарет, архієпископи обох православних церков Рівненщини та настоятель римо-католиків Рівненщини Владислав Чайка. Це перша святкова подія, яка зібрала представників київського і московського патріархатів на одному святковому майданчику. Відтепер саме в цьому місці щороку нагороджуватимуть рівнян, які прославили рідне місто благородними вчинками і корисними справами.
XS
SM
MD
LG