Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі відреставрують кірху.


Петро Каландирець Одеса, 28 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У центрі Одеси буде відновлена одна з візитних карток причорноморського міста - німецька лютеранська кірха. Третина робіт для зміцнення її фундаменту вже виконана. Фінансування надходить від баварської церкви у Німеччині. Відкриття відреставрованого храму заплановане на кінець 2010 року.

Сучасний будинок кірхи в Одесі.
Триває реконструкція історичної кірхи.
(@ RadioSvoboda.Ua)
Перший будинок кірхи спроектував в Одесі архітектор Боффо, який є автором знаних у цілому світі Потьомкінських сходів. Нинішній будинок кірхи побудували у 1897 році у стилі романо-германської готики.

Саме для нього замовили унікальний орган зі Штутгарта, який знищили після закриття церкви за часів радянської влади. Останнього пастора приходу німецьких лютеран Карла Фотеля арештували у 1937 році і стратили працівники НКВС. Така ж доля спіткала і органіста кірхи - відомого у світі Теофіла Ріхтера у 1941 році. Вірян церкви вислали до Сибіру та Середньої Азії, звідки на батьківщину повернулися одиниці.

„Кірха завжди мала особливу роль в історії Одеси, особливо для тієї частини одеситів, які вважали себе лютеранами. Вона має стосунокі до космосу. Конструктор ракетних двигунів Валентин Глушко навчався в училищі, яке діяло при церкві ”,- сказав уповноважений німецької євангелічної лютеранської церкви з питань будівництва Юрій Шеффер.

Напівзруйнований будинок повернули вірянам лише дев”ять років тому. Німецька лютеранська церква взялася за її реконструкцію, сума інвестицій на яку сягнула шести мільйонів євро.

Як запевняють будівельники, головні елементи німецького храму будуть збережені. Аварійні ділянки стін
Німці в Одесі щотижня збираються на молитви.
планується розібрати і відновити вже з сучасних матеріалів.

Втрата елементів інтер’єру кірхи складає 90%, а тому на формування внутрішнього простору храму архітектори і дизайнери матимуть повну творчу свободу.

Старший церковний радник з партнерської церкви у Баварії Клаус – Юрген Рьопке лише сказав, що якщо приміщення майже повністю знищеної атеїстичним радянським режимом кірхи були „темними” – у відреставрованій „буде набагато більше світла”.

А баварська церква вже сьогодні запевняє, що привезе до відреставрованої церкви в Одесі новий орган.
XS
SM
MD
LG