Доступність посилання

ТОП новини

Перший тур президентських виборів в Естонії не виявив переможця.


Василь Зілгалов Прага, 28 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Президента Естонії вибирає парламент і для обрання кандидатові необхідно набрати не менше двох третин голосів від загального складу Рііґікоґу, так йменується представницький орган Естонії. Але цього понеділка єдиний кандидат від партії "Республіка" Ене Ерґма не набрала під час голосування необхідної кількості голосів. Що буде далі?


63 депутати Рііґкоґу, парламенту Естонії, від трьох парламентських партій - Союз Ісмаа і Рес Публіка, Партія реформ та Соціал-демократична партія - висунули кандидатом у президенти віце-спікера парламенту, жінку-науковця, доктора-астронома - Ене Ерґма. Для перемоги їй необхідно було набрати у понеділок щонайменше 68 голосів депутатів із 101, що є в цілому в естонському парламенті.

Але цього разу не судилося. Ене Ерґма набрала у понеділок лише 65 голосів. І тому у вівторок відбудеться наступний тур, у ньому візьме участь другий кандидат від згаданих уже партій - це депутат Європарламенту Томас Гендрік Ільвес. Якщо без результатів завершиться і другий тур, то цього ж дня, у вівторок після обіду, відбудеться ще одне голосування в парламентів серед двох кандидатів, котрі набрали найбільшу кількість голосів у другому турі. Якщо ж і це не дасть результату, то буде проведено другий етап президентських виборів після скликання колегії виборців, до якої увійде частина депутатів і представники місцевих органів самоуправління. На запитання, чи очікувалися такі результати голосування Рііґкоґу, естонський експерт з таллінського часопису "Постімііс" Томас Сільдам сказав у інтерв‘ю Радіо Свобода:

"Так, повністю. Тому що останні тижні показували дуже чітко, що у парламенті немає такої більшості, у нас це вимагає мінімум 68 голосів від 101 із загального складу, щоб обрати в парламенті президента".

Пан Сільдам також вважає, що і у вівторок навряд чи голосування буде результативним і слід очікувати другого етапу президентських виборів на так званому "широкому полі", тобто у складі виборчої колегії із 347 її членів.

Наприклад, Центристська партія і Народний Союз, ще дві партії естонського парламенту, вирішили саме на другому етапі підтримати кандидатуру нині чинного президента – Арнольда Рюйтеля. Ці партії ухвалили рішення не брати участь у сьогоднішньому голосуванні в парламенті, побоюючись, що хтось із їх депутатів віддасть голоси за Ене Ерґма. Вже згаданий експерт Томас Сільдам так висловився щодо шансів нинішнього президента Арнольда Рюйтеля:

"Так, Арнольд Рюйтель дійсно дуже популярний, особливо в сільській місцевості. Але, як показували останні тижні і пару місяців останньої передвиборної компанії, ця підтримка не така вже й велика, як це було, наприклад, рік чи два тому".

Заплановано, що виборча колегія мала б зібратися 23 вересня. За законом новообраний президент має бути приведений до присяги 9 жовтня.
XS
SM
MD
LG