Доступність посилання

ТОП новини

Бути чи не бути “Укртелекому” монополістом?


Тетяна Ярмощук Київ, 28 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Компанія “Укртелеком”, яка обслуговує 10 мільйонів українців, має шанс полишити список монополістів. Принаймні, відповідне рішення Господарського суду Києва не було оскаржено Антимонопольним комітетом впродовж місяця, як цього вимагає закон.


Минулого року компанія “Укртелеком” звернулася до Антимонопольного комітету з проханням виключити її з числа монополістів українського ринку міжміського та міжнародного зв’язку. Таке рішення керівництво компанії мотивувало тим, що послуги міжміського та міжнародного зв’язку надають також мобільні оператори. В “Укртелекомі” твердять, що оператори мобільного зв’язку приваблюють клієнтів більш гнучкими тарифами. І це призводить до зниження прибутків “Укртелекому”. Однак Антимонопольний комітет зробив тоді висновок, що послуги фіксованого зв’язку, який надає компанія не можна порівняти з послугами мобільних операторів, тож “Укртелеком” залишається монополістом на цих ринках. Далі “Укртелеком” звернулася до Господарського суду, і той задовольнив позов компанії. Антимонопольний комітет судове рішення не оскаржив. Речник комітету Богдан Яким’юк пояснює це так:

“Коли ми говорили, що немає підстав виключати “Укртелеком” з переліку монополістів, це було наприкінці минулого року. Вже минуло досить часу для того, що “Укртелеком” зрозумів, що для комітету важливе обґрунтування тих підстав, які могли б стати основою для виключення “Укртелекому” з переліку монополістів. На даний момент “Укртелеком” залишається монополістом. Його ще ніхто не виключав з переліку монополістів. А ситуація виглядає так: є рішення суду, яке Антимонопольний комітет фактично прийняв”. За словами Романа Яким’юка, остаточне рішення щодо “Укртелекому” Антимонопольний комітет ухвалить восени.

Аналітик компанії Конкорд-капітал Олександр Паращій зазначає, що український ринок телекомунікацій потрібно розглядати у двох аспектах:

“Якщо дивитися тільки на послуги фіксованого зв’язку, то в “Укртелекому” там залишається велика доля. І, звичайно, на цьому ринку його можна вважати монополістом. Але через те, що у нас іде така глобалізація різних сегментів ринку зв’язку, то, я вважаю, що на глобальному телекомунікаційному ринку України, “Укртелеком” вже давно втратив монополію”.

Що означатиме для “Укртелекому” виключення зі списку монополістів? Насамперед самостійне регулювання тарифів – їх непотрібно буде попередньо узгоджувати з Національною комісією регулювання зв’язку та профспілками. Аналітик компанії Foyil Securitis Олександр Сандул каже: новий статус “Укртелекому” не призведе до підвищення тарифів фіксованого зв’язку, навіть навпаки:

“Нині тарифи мобільних операторів, які наразі безпосередньо конкурують з операторами фіксованого зв’язку, насамперед “Укртелекомом”, знизилися до рівня тарифів операторів фіксованого зв’язку. І це, в свою чергу підштовхує до подальшого зниження тарифів фіксованого зв’язку”.

Наразі компанія “Укртелеком” займає майже 79 відсотків ринку фіксованої телефонії і обслуговує майже 10 мільйонів абонентів.
XS
SM
MD
LG