Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові 1 вересня розпочинається реформа житлово-комунального господарства.


Вікторія Маренич Харків, 29 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Пілотний проект реформування житлово-комунального господарства розпочнеться із Київського району Харкова, де основні функції ЖЕКів виконуватиме комунальне підприємство „Житлокомсервіс”.

Житлово-комунальне господарство у Харкові пробували реформувати не раз і не два – кожна нова влада на чолі із новим міським головою. Схоже, що Михайло Добкін, який керує містом вже 5 місяців, наблизився до цього реформування впритул.

1 вересня розпочнеться новий навчальний рік не лише для школярів та студентів. Працівники житлово-комунального господарства Київського району міста почнуть жити по-новому. Точніше, взагалі з нуля. ЖЕКи будуть трансформовані у об’єднання тих, хто може безпосередньо щось ладнати, а ті, хто вміє лише керувати, зможуть продовжувати це робити на власній кухні. У телефонній розмові один із керівників ЖЕКу, який просив не називати його імені, висловив недовіру новому проектові Добкіна, мовляв, стільки років існує система, а тут раз – і вже не існує. Таке буває лише у казках для дітей, а для дорослих така казка може закінчитися ганебно – мешканці будинків залишаться взагалі без підтримки працівників ЖЕку.

Микола Кушнір – заступник начальника міського управління із ЖКГ пояснив, що ЖЕКи могли собі дозволити працювати так, бо була відсутня конкуренція. „Житлокомсервіс” – це і є та конкуренція, яка змусить змінитися самій системі надання послуг. Навіть, якщо для людей це коштуватиме дорожче. Чи готові до реформи мешканці міста, чи підтримують вони її?

- Я б з із задоволенням сплачувала більше за вчасне вивезення сміття. Але, звичайно, дивлячись, чи не критична сума для родинного бюджету.

- (переклад) Ніхто не проти подорожчання, але потрібно все привести у відповідність, щоб ми знали, за що сплачуємо гроші.

- По-перше, потрібно приймати на роботу людей, які не вживають алкогольні напої. Якось до нас прийшов п’яний сантехнік, так його батько вигнав з дому. А ще я вважаю, що потрібно людям підвищити заробітну плату.


Хто вже сьогодні впевнений у успішності проекту – це її ініціатор, Михайло Добкін. Він вважає, що міські чиновники все дуже ретельно продумали і розробили: (переклад)” Ті зміни, ті новації, що ми пропонуватимемо, після детального вивчення і опрацювання були підтримані Міністерством будівництва та архітектури. Ми детально вивчили все краще в Україні, в Росії, адаптували до нашого харківського менталітету, і зробимо реформу у харківському варіанті”.

Передбачається, що всі замовлення на ремонти будинків прийматиме „Житлокомсервіс”, а лататимуть, ладнатимуть, вивозитимуть та прибиратимуть двірники, сантехніки та технічні працівники, які до ЖЕКів належатимуть лише територіально. До речі, сьогодні міський голова Харкова виїхав до Києва, щоб поспілкуватися із віце-прем’єр-міністром Рибаком.Точніше, попросити грошей на реалізацію самої реформи. Гарний початок.
XS
SM
MD
LG